Země je kulatá! Studenti vyškovského gymnázia přinesli důkaz

Fotky z projektu

„Ne že bychom nevěřili svědectví astronautů, ale mít v rukou vlastní materiál, to je něco úplně jiného. Podařilo se nám získat vlastní nádherné záběry Země z vesmíru. Jsme nadšení! Kdyby je viděl třeba takový Thalés z Milétu, nikdy by se neodvážil tvrdit, že naše planeta je plackou,“ komentuje studentka Anastázie Sedláková úspěch sedmičlenného týmu studentů vyškovského gymnázia.

 

Fotky z projektu

Snímky naší planety z výšky 35 000 m pořídila sonda, kterou studenti vyškovského gymnázia úspěšně vypustili 29. září 2021 do stratosféry. Jednalo se skutečně o komplexní a organizačně náročný vědecký projekt, jehož cílem bylo sestrojit sondu, která bude pomocí balónu vynesena vysoko do stratosféry a „dotkne“ se vesmíru. Součástí sondy byly vědecké přístroje, které zaznamenávaly různé fyzikální veličiny, a také kamera, která pořídila úžasné fotografie, na kterých je zřetelně viditelné zakřivení Země. Nejlepší na tom ale je, že sondu sestavili a do vesmíru vypustili právě studenti vyškovského gymnázia! Studenti měli metodické vedení a materiální zajištění, ale cestou k cíli prošli úplně sami. Byla to podmínka projektu.

 

Celý projekt trval více než půl roku. Studenti čelili mnohým technickým výzvám. Museli navrhnout, sestavit a naprogramovat funkční přístroje, které sonda do vesmíru nesla. Byli omezeni zdrojem energie a váhovým limitem sondy. Mimo technické stránky projektu se učili spolupracovat v týmu, komunikovat s médii, organizovat činnosti a ověřovat výsledky. Potýkali se také s administrativou, start balónu podléhal letovému povolení od Úřadu pro civilní letectví. Cílem je přinést zajímavé informace z obrovské výšky, zanalyzovat je a výsledky prezentovat na závěrečné konferenci v pražském planetáriu, která je brzy čeká. Je v tom však i jiný rozměr – není to jen věda, ale také nadšení, přátelství, práce, zábava, prostě jedním slovem „život“.

 

Aby byl projekt něčím výjimečný, hledali naši studenti kromě inovativního technického řešení také nějakou nehmotnou misi. Vznikl nápad poslat do vesmíru semena rostlin, která by po návratu sondy vypěstovali. Sonda proto s sebou nesla 42 semen lípy srdčité (jako odpověď na základní otázku života, vesmíru a vůbec), která byla pro tento účel speciálně upravena. Studenti mají v úmyslu ze semen vypěstovat mladé semenáče „vesmírných rostlin“, z nichž některé následně vsadí do země poblíž budovy gymnázia. Tyto vesmírné národní stromy tak budou svými symbolickými (a dost možná i fyzickými) kořeny spojeny s budovou školy.

Fotky z projektu

Děkujeme všem zúčastněným, zejména vedení gymnázia, za vstřícnost a finanční podporu projektu.

 

Nadšení studentů a jejich vědecký projekt můžete sledovat a podporovat na facebookové stránce @FalconGykovy.

Mgr. Michal Daneš

 

Foto: Archiv Gymnázia a SOŠZE Vyškov