Studenti vyškovského gymnázia se chystají do vesmíru

Bylo mi šest, když jsem z okna babiččiny verandy pozoroval večerní nebe ve snaze zahlédnout kosmickou loď Sojuz 28, na jejíž palubě právě mířil do vesmíru první Čechoslovák. Bylo mi úplně jasné, kterým směrem se dívat, jednoduše nahoru. Kosmickou loď jsem tehdy nespatřil, přesto se mi tato vzpomínka vryla hluboko do paměti. Učinil jsem tenkrát rozhodnutí – budu kosmonautem. Dnes, po mnoha letech, s radostí přenechávám tento sen jiným. Zájem o vědu a techniku mě ale neopustil. Vyučuji fyziku na střední škole a mým současným cílem je nadchnout nové snílky, kteří si svůj vlastní sen skutečně splní.

Velmi jsem uvítal příležitost zapojit naši školu do vědeckého projektu „Dotkni se vesmíru“, který organizuje společnost SETAM academy. Cílem tohoto projektu je sestrojit sondu, která bude pomocí balónu vynesena vysoko do stratosféry a „dotkne“ se vesmíru. Součástí sondy budou vědecké přístroje, které budou zaznamenávat různé fyzikální veličiny, a také kamera, která bude pořizovat snímky naší Země z takové výšky, že bude viditelné její zakřivení. Můžete tedy už nyní uzavírat sázky, zda je Země skutečně kulatá. A nejlepší na tom je, že sondu sestaví a vypustí do vesmíru sami studenti vyškovského gymnázia!

Všichni víme, že letošní školní rok je velmi zvláštní. V září přišli na gymnázium noví studenti, kteří vloni uspěli u přijímaček. Přišli na svoji vysněnou školu, aby pak prakticky celý první ročník strávili distanční výukou doma u počítače. Jsou spolu v jedné třídě, ale téměř se neznají. Každý z nich je něčím výjimečný, ale zatím nebylo moc příležitostí dát o sobě vědět. Jsem proto velmi rád, že vedení školy souhlasilo s účastí na tomto projektu, která byla spojena s nemalou finanční zátěží. S podporou třídních učitelů se podařilo sestavit sedmičlenný tým ze studentů prvních ročníků gymnázia. Svůj tým nazvali FALCON GYKOVY.

Každý ze studentů má v projektu svoji roli. Podporou týmu pro oblast fyziky a matematiky je Aneta Formánková, za programátory byli vybráni Martin Preis a David Král. Tým má také svého grafika, kterým je Michal Kytka. Za konstrukci sondy zodpovídá Ondra Formánek. Mluvčím pro styk s veřejností je Stázka Sedláková a za velitele letu byl zvolen Štěpán Synek.

Jde skutečně o komplexní a organizačně náročný projekt. Studenti mají metodické vedení a materiální zajištění, ale cestou k cíli jdou úplně sami. Je to podmínka projektu. Budou čelit náročným technickým výzvám. Musí navrhnout, sestavit a naprogramovat funkční přístroje, které sonda do vesmíru ponese. Budou omezeni zdrojem energie a váhovým limitem sondy. Budou se potýkat také s administrativou. Start balónu podléhá letovému povolení od Úřadu pro civilní letectví. Cílem je přinést zajímavé informace z obrovské výšky, zanalyzovat je a výsledky odprezentovat na závěrečné konferenci v pražském planetáriu. Já tam ale vnímám i jiný rozměr, kdy studenti celého týmu i všichni ostatní, kteří tento projekt se zaujetím sledují, zažijí v této náročné době něco skutečného. Tedy není to jen věda, ale také nadšení, přátelství, práce, zábava, prostě jedním slovem život.

Něco navíc. Aby byl projekt něčím výjimečný, hledají naši studenti kromě inovativního technického řešení také nějakou nehmotnou misi. Vznikl nápad poslat do vesmíru semena rostlin, která by po návratu sondy vypěstovali. Mohli by tak získat „vesmírné“ rostliny. Zvažuje se, že touto rostlinou bude lípa, kterou studenti následně vsadí do země poblíž budovy školy. Tento vesmírný národní strom bude tak svými symbolickými (a dost možná i fyzickými) kořeny spojen s budovou školy. Držme jim palce!

Nadšení studentů, jejich práci a samotný start do vesmíru můžete sledovat a podporovat na facebookové stránce @FalconGykovy.

 

Michal Daneš, učitel