My v médiích, média v nás

V úterý 15. prosince 2015 nám paní učitelka Máslová přichystala neobvyklou, ale zajímavou a přínosnou hodinu bloku Politické geografie. Pozvala k nám totiž bývalou studentku gymnázia, kterou všichni známe především z České televize, Lucii Rosí (někteří ji spíše poznáváme pod příjmením Komňacká). Absolventka vyškovského gymnázia a Univerzity Karlovy v oboru žurnalistika a mediální studia studentům představila svůj obor – novinařinu a redaktořinu.

Na začátku hodiny se zabývala přijímačkami a uvedla některé své zážitky z doby, kdy právě ona byla v našich letech a připravovala se na vysokou školu. Nemohla opomenout, jak poměrně náročné ji čekaly zkoušky, díky kterým se topila dny, ne-li měsíce v encyklopediích.

Její výklad pokračoval fakty a zajímavostmi o dnešních médiích. Dokázali jsme si díky tomu živě představit, jak novináři a média celkově dokážou hýbat smysly a vůbec myšlením lidí. Příklad uvedla na iráckém prostředí, které si jistě všichni v obraze představíme jako místo plné písku s lidmi v turbanech. Těmito typickými obrázky z televize v nás novináři posilňují tuto představu. Neukazují nám, jak Lucka zmínila, moderní domy, hotely.

Nejspíš tou nejzábavnější částí dvouhodinovky byla hra. Po skupinkách jsme se vžili do určených rolí. Tématem byla stavba lomu blízko obce. Úkol zněl jasně – nalákat Lucku jako reportérku na svou roli člověka, aby zrovna na něm postavila reportáž. Nejzajímavějším lákadlem pro ni byli ekologové demonstrující proti pokácení lesa na kopci nad obcí přivázáním se ke stromům a zvýrazňující záchranu tamních ježků.

Díky ní, kvízu o ČT i našim zvídavým dotazům jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí a nespočet nového. Myslím tedy, že můžu mluvit za všechny účastníky úterního bloku, že tato hodina nebyla ztrátou času, nýbrž rozšířením obzorů a byla plná zajímavých informací, které nás donutily popřemýšlet o dnešním světě médií.

Lucie Pinková, OB