Cesta do Prahy a zase zpátky

V úterý dne 15. 9. 2015 se naše třída septima A vypravila časně ráno na vyškovské vlakové nádraží, kde měla začít naše literárně-historická exkurze do Prahy. Po bezproblémové cestě vlakem jsme v dopoledních hodinách přijeli do cílové stanice a ubytovali se v kapucínském klášteře u pražské Lorety, který se pro nás pro všechny stal netradičním místem k přenocování.

Naše první kroky směřovaly k Pražskému hradu, kde se nám po chvíli naskytl neuvěřitelný pohled na tuto monumentální stavbu. Na všechny určitě zapůsobila i prohlídka Vladislavského sálu a Chrámu sv. Víta. Prošli jsme Zlatou uličkou, kde údajně bydleli zlatníci a hradní střelci, pod ní na nás čekala zachovalá věž Daliborka, v níž byly vystaveny dobové mučicí nástroje. Zaujala nás také Staroměstská radnice, kterou jsme si prohlédli s milou paní průvodkyní. Úterní putování bylo zakončeno procházkou nočně nasvícenou Prahou, která nám poskytla překrásný výhled na „rozsvícené“ město.

Následující den jsme se vypravilii k Národnímu památníku hrdinů heydrichiády. V kryptě se smutnou historií je umístěna expozice věnovaná československým parašutistům   a účastníkům atentátu, kteří zde hrdinně bojovali v červnu roku 1942. Odlehčující aktivitou byla hodinová plavba po řece Vltavě, odkud jsme si mohli prohlédnout nespočet mostů a historických staveb.

Po prohlídce Židovského města jsme přišli na Staroměstské náměstí, kde orloj právě odbíjel celou hodinu a naše dvoudenní putování po Praze bylo ukončeno rozchodem na nám. Republiky. Odkud už naše cesta vedla pouze na hlavní nádraží.

Exkurze do Prahy byla velmi poučná a zajímavá a každý si z ní přivezl spoustu zážitků. I přes počáteční nepřízeň počasí se udělalo krásně teplo. Na naše hlavní město a jeho historii můžeme být právem hrdi, i když se pomalu mění v ráj cizinců, prodejců suvenýrů a upomínkových předmětů.

Iva Koláčková, 7.MA