Tutanchamon v Brně

Dne 2. listopadu 2022 se vydal seminář Dějin kultury se žáky ze 3. a 4. ročníků na výstaviště do Brna. Studenti se přenesli do starověkého Egypta 14. století př. n. l. a získali příležitost dozvědět se spoustu informací a zajímavostí o objevení té nejzachovalejší hrobky vůbec – hrobky faraona Tutanchamona.

Při vstupu do expozice nás uchvátil významný chrám královny Hatšepsut v Egyptě, což byl pouhý předkrm v porovnání s tím, co nás čekalo. Kombinace modrých a zlatých barev, maska samotného faraona, který nastoupil na trůn ve velmi útlém věku a zemřel již v 18 letech, či originální soudobé exponáty a poklady přímo braly dech. Každý z nás dostal elektronické zařízení, což nám umožnilo užít si exkurzi ve vlastním tempu a přehrát si informace, jak se nám líbilo. Dozvěděli jsme se například, že Tutanchamon měl vlastní děti, pravděpodobně dvě holčičky. I přesto, že byla hrobka nalezena v původním zapečetěném stavu, mnoho hrobek v Údolí králů, kde se hrobka nachází, bylo zničeno nebo vyrabováno dlouho před příchodem archeologů. Také zde bylo vystaveno několik originálních fotografií z výpravy Howarda Cartera, který hrobku objevil v roce 1922. Víte, že tento výzkum zabral celých 20 let? Informace byly dokonce tak detailní, že nyní už všichni víme, kolik měl Tutanchamon párů bot a rukavic. Jediná skutečnost, která nám zůstává neznámou dodnes, je Tutanchamonova smrt.

Je skoro až k nevíře, že se poklad starý přes téměř 3300 let zachoval do dnešního dne. Myslím, že můžu říct, že se každý z nás něco nového a zajímavého dozvěděl a přiučil. Děkujeme p. uč. Vlčkové a p. uč. Plevové za umožnění této obohacující exkurze.

Natali Rosa, 4.B