Literárně-historická exkurze 3.B do Prahy

Dne 11.5. se naše třída 3.B, společně s p. uč. Nedomovou a Plevovou, vydala na dvoudenní exkurzi do hlavního města Prahy. Po 4hodinové cestě vlakem, kterou doprovázela dobrá nálada a nadšení z výletu, jsme dorazili do cíle a naše dobrodružství mohlo začít.

První kroky vedly samozřejmě na Staroměstské náměstí. Zde jsme poprvé viděli krásné město jako na dlani, když se nám podařilo vystoupat téměř na vrchol Staroměstské radnice. Už odtud naše oči spatřily krásné synagogy, ke kterým exkurze pokračovala dál. Při procházce Židovským městem jsme navštívili také hřbitov a již zmíněné synagogy.

Další část programu všem vykouzlila úsměv na tváři. Naše cesta totiž pokračovala přes Karlův most na Kampu, se zastávkou u Werichovy vily a Lennonovy zdi. Zde jsme si zavzpomínali na nejznámější hity od skupiny Beatles i samotného Johna Lennona. Po krátké občerstvovací pauze se mohla naše cesta ubírat dál, a to přímo až na vrchol Petřínské rozhledny. Po vystoupání 299 schodů nám odměnou byl nádherný výhled na celé město, kde došlo i na různé soutěže a sázky o názvy mostů a jména slavných spisovatelů.

Ke konci dne se už ale všichni těšili na vydatnou večeři a posezení, které mělo následovat. Předtím se ovšem ještě skupinka statečných prošla k soše slavného básníka K. H. Máchy, kde nechyběla ani malá kulturní vložka.

Následující den se nesl v poklidnějším duchu, přesto jsme si ho všichni náramně užili. První zastávkou byl Památník hrdinů heydrichiády, odkud nás paní lektorka provedla téměř celou trasou útěku J. Gabčíka a J. Kubiše. Po tomhle zážitku naše kroky vedly na Vyšehrad (Slavín), kde jsme si nakonec mohli prohlédnout originály soch z Karlova mostu v místních kasematech.

A tady již byla naše exkurze u konce. V plánu už byl pouze rozchod na Václavském náměstí, který všichni využili podle svých představ.

Na závěr bychom ještě rádi poděkovali p. uč. Plevové za naplánovaní této skvělé exkurze a
naší p. uč. třídní, která s námi tento výlet absolvovala.

Anna Halasová, 3.B