Olomouc zase nezklamala

Úterý 11. 6. 2019 proběhlo na naší SOŠ v cestovatelském exkurzním duchu. My, studenti 2. AK, jsme vyrazili do víru univerzitního krajského města Olomouce, kde je opravdu co k vidění.

Katedrála sv. Václava nás uchvátila svojí velkolepostí, její 100 m vysoká věž, která stojí mimo dóm, není nadarmo symbolem Olomouce, je totiž nejvyšší na Moravě. Arcibiskupský palác, kam se v roce 1849 schoval celý vídeňský dvůr v obavách před vzbouřenými davy v monarchii a v prvních měsících po revoluci odtud vládl celé monarchii sám mladý císař František Josef I., zaujal každého. Měli jsme štěstí, bývá často uzavřen, protože tu v červnu probíhají vysokoškolské promoce. Znalosti mladé průvodkyně, studentky VŠ, byly obdivuhodné a přidala nám k tomu pro zpestření pár pověstí a dalších velmi zajímavých informací, které určitě nikde jinde nenajdete. Pak jsme pokračovali procházkou s historickým výkladem až k nejvýznamnější památce Olomouce, která je zapsaná na Seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO – baroknímu  Sloupu Nejsvětější Trojice na Horním náměstí. A měli jsme štěstí. Sloup, který je uvnitř dutý a je v něm malá kaple, byl otevřený veřejnosti. Je opravdu velkolepý.

Ani horko, které nás ten den provázelo, nám nevadilo, foukal totiž příjemný vítr, a tak jsme se nechali unášet nejen historií, ale také současností Olomouce a nádhernými parky, které jádro města obklopují. Cestou jsme potkávali studenty ve společenském oblečení, v příštích týdnech je čekají promoce. Dozvěděli jsme se, že jich tu studuje kolem 20 000. Možná, že i my budeme při troše štěstí v budoucnu mezi nimi.

Zkrátka – Olomouc nezklamala.  

Studenti  2. AK