Jak se studuje v asijských metropolích

Bývalý student obchodní akademie David Gardáš navštívil své mladší spolužáky na SOŠ, aby se s nimi podělil o své zážitky ze studia v Číně. Už během studia na obchodní akademii ve Vyškově byl rozhodnutý pokračovat ve studiu ekonomie a čínštiny. Jeho sen se mu splnil.

Kulturní šok, škola, čínština i škola života, tak by se dal charakterizovat jeho pobyt v zemi s nejrychleji rostoucí ekonomikou světa. Přihlížet bleskovému rozvoji exotické Číny je podle něj fascinující. Zážitkem může být třeba jen pozorovat vitalitu čínských seniorů. „Na ulicích a v parcích neustále cvičí, protahují se a masírují,“ dodává David. Čína je země chudých vesnic, rýžových polí, krásné přírody a staré kultury. Ale také znečištěných a přelidněných velkoměst.

I vtipných zážitků je vždycky spousta. Co tvoří čínštinu komplikovanou, je skutečnost, že každé slovo je specifické svou výslovností. Pokud člověk částečně změní polohu hlasu při výslovnosti daného výrazu, onen výraz pak může nabýt úplně jiného významu. Často tím Číňanům způsobujeme záchvaty smíchu.

Jaké je pracovní uplatnění pro studenty, kteří studují čínskou filologii? Studenti se mohou uplatnit nejen jako tlumočníci, překladatelé, zprostředkovatelé zahraničního obchodu a styků, ale také v diplomacii, turismu a mnoha jiných profesích.

Davide, děkujeme za návštěvu a držíme palce v tvém dalším studiu!

Mgr. Monika Schweidlerová, Ing. Jitka Hučíková