Soutěž v první pomoci

Dne 30. 5. 2017 jsme se my, žáci zdravotnických oborů Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a ekonomické ve Vyškově, zúčastnili školního kola soutěže první pomoci, která probíhala od 9.00 hodin na vyškovském Masarykově náměstí. Žáci v průběhu řešili různé modelové situace, které pro ně byly připraveny. Mohli tak ukázat své znalosti přímo v praxi mimo školní lavici.

Soutěžící zasahovali u několika případů: u opilých studentek, jedna z nich měla sklo v ráně a jiná byla v bezvědomí a pozvracená, dále u havárie cyklistek, kde jedna měla otevřenou zlomeninu a druhá byla pokousána od psa. Na dalším stanovišti probíhala resuscitace na figurínách a na závěr soutěžního okruhu nechyběl náročný test, který prověřil teoretické znalosti. V každé situaci zachovali budoucí zdravotníci chladnou hlavu a dokázali správně reagovat.

Bohatý program byl připraven i pro návštěvníky této akce. Lidé si mohli nechat změřit krevní tlak a glykémii, pro malé děti bylo připraveno stanoviště „Ošetři svého medvěda“, dále pak výuka resuscitace a opravdu velkým zážitkem byla možnost nechat si namaskovat zranění. Nechybělo také hlášení do mikrofonu, čímž byli všichni kolemjdoucí informováni o této akci a jejím průběhu. Ve 13.00 hodin byl vyhlášen vítězný tým a letošní povedená soutěž v první pomoci byla ukončena.

Velké díky patří pořadatelům, učitelům, profesionálním záchranářům, dále městskému úřadu, panu Stanislavu Kolaříkovi a Městskému kulturnímu středisku Vyškov a panu Luboši Kadlecovi za poskytnutí technického zázemí.

Nela Zehnalová a Žaneta Horáková (1. ZL)

 

Výsledky soutěže:

1. místo – tým číslo 7: Šťastná Kateřina, Šíblová Anna, Nováková Dobromila, Molitorisová Aneta
2. místo – tým číslo 8: Jandová Kristýna, Pavelcová Aneta, Hlaváčová Zdeňka, Rosová Adéla
3. místo – tým 9:        Novotný Petr, Benko Martin, Jaroš Karel, Gryc Adam