Stověžatá Praha

Studenti třetího ročníku obchodní akademie se dne 19. 9. 2016 vydali na dvoudenní exkurzi do Prahy. Program exkurze byl velice nabitý, a proto jsme na cestu vyrazili již v brzkých ranních hodinách. Po příjezdu do Prahy jsme jeli z hlavního vlakového nádraží tramvají a potom lanovkou přímo na Petřínskou rozhlednu. Pro některé to byl obrovský zážitek, lanovka byla totiž delší dobu v rekonstrukci. Blízko rozhledny se nachází Loreta, ve které jsme byli ubytovaní. Zde jsme si odložili svá zavazadla a odbitím dvanácté hodiny začala naše toulka Prahou.

Jako první jsme navštívili Pražský hrad, jehož dominantu tvoří katedrála sv. Víta. Prohlédli jsme si vnitřní prostory a pokračovali dále směrem na Staroměstské náměstí. Tam nás totiž v 15 hodin čekala prohlídka radnice. Radnice je známa orlojem, na kterém se každou hodinu objevuje 12 apoštolů.  A takovou podívanou jsme si nemohli nechat ujít. Cestou na náměstí jsme se prošli Zlatou uličkou. Navštívili jsme také Starý královský palác, kde jsme si prohlédli Vladislavský sál, ve kterém se v historii odehrávaly korunovační slavnosti, hostiny nebo rytířské turnaje. Dnes se zde konají volby prezidenta a slavnosti spojené s významnými dny České republiky. Nahlédli jsme i do České kanceláře. Právě z tohoto místa byli vyhozeni dva místodržící i s písařem. Ale dopadli docela dobře, jak historie vypovídá. Po prohlídce Staroměstské radnice jsme pak ještě zavítali do Národního divadla spatřit základní kameny. Den se chýlil ke konci a začalo se stmívat. Procházka noční Prahou byla asi nejkrásnějším zážitkem z celého dne. Dobrou náladu nám nezkazilo ani jemné mrholení a pohled na nasvícenou Prahu z Karlova mostu jsme si náležitě užili.

Druhý den nás čekal taktéž bohatý program. Po vydatné snídani jsme jeli metrem na Karlovo náměstí, odkud jsme šli na prohlídku Památníku heydrichiády. Zde jsme zhlédli krátký film a potom vešli do krypty pravoslavného chrámu sv. Cyrila a Metoděje, kde se 18. června 1942 ukrývalo 7 československých parašutistů. Atmosféra by se tam dala krájet. Pro všechny to byl velice silný zážitek – nacházet se v prostorách, ve kterých čeští muži bojovali za náš národ.  Dále jsme pak pokračovali hodinovou projížďkou lodí po řece Vltavě, tu doprovázelo příjemné slunečné počasí. Po ukončení plavby jsme si ještě prohlédli Anežský klášter, kde byli v dávných dobách pohřbeni významní Přemyslovci a na závěr Židovské město.

Všem se exkurze moc líbila.  Ubytování v kapucínském klášteře mělo velmi zvláštní atmosféru, pan průvodce byl milý, informací a zajímavostí o Praze teď známe opravdu hodně.

Lucia Tutková, 3. AK, Gymnázium a SOŠZE Vyškov