Týden ve mlýně aneb Naše zeměpisné praktikum 2014

I když se to možná zdá neuvěřitelné, právě do mlýna jsme se dne 31. března 2014 vypravili. Hned ráno se celá naše třída sešla před budovou gymnázia a pak už následovala nedlouhá cesta do Kaprálova mlýna u Ochozu u Brna, plná očekávání, jak že to vlastně bude ve mlýně vypadat. Naším panem učitelem třídním jsme byli informováni, že jsme něco jako “pokusní králíci“ pro novou lokalitu, čímž zároveň odůvodnil i to, proč se nevydáváme do Krásenska po vzoru ročníků před námi:-)


Po delším sestupu jsme konečně stanuli před Kaprálovým mlýnem, kde nás uvítali zaměstnanci. Nově opravená budova s přilehlou zahradou pro nás byla nemálo příjemným překvapením, které se při vstupu do jejích interiérů ještě znásobilo. Po ubytování následovalo důkladné prozkoumávání mlýna, při kterém jsme se seznámili nejen s prostorami celé budovy, ale i s její historií. Nebylo proč otálet, a tak jsme se hned ten den vypravili objevovat krásy a taje okolí mlýna. Společnost nám dělali nejen naši průvodci, ale i tablety, které nám pomáhaly sledovat cestu a doprovodné otázky, jenž nás motivovaly k tomu, abychom popřemýšleli nad vznikem a útvary okolní krajiny. První den ve mlýně jsme zakončili vlastním programem a náležitým odpočinkem do dalšího dne.

Pak už se vše rozběhlo jako po drátkách. Během následujících dnů jsme zahájili skupinové výzkumy a doprovodem a výklady pracovníků mlýna, které jsme zpracovali formou projektů, jejichž prezentací jsme se měli možnost ocitnout na naší vlastní malé vědecké konferenci. A jak už to tak na školních akcích bývá, nesměla chybět ani nějaká ta zábava. Program jsme si tedy zpestřili hrami jak uvnitř, tak těmi venkovními, při kterých mnohdy nebylo vidět na krok, takže při běhacích hrách byla ta pravá “švanda“:-)

Týden utekl jako voda a rázem tu byl čtvrtek. Náš poslední den výzkumů jsme završili prezentací našich objevů na téma biotopy či hydrologie před vedením školy. Po celodenním sbírání informací a vůbec po celém týdnu jsme si mohli oddychnout: nyní už nás čekala jen zábava počínajíc noční dobrodružnou hrou, při které byli našimi jedinými pomocníky nepatrná světélka a rychlé nohy:-)

Za odměnu po celotýdenním zkoumání nám bylo poslední den praktika umožněno slaňovat ze skály či propátrávat okolní jeskyně, ze kterých jsme vylezli řádně zablácení, ale i nemálo spokojeni s tím, co jsme s vzájemnou spoluprácí dokázali. Potom už nás na mlýně čekal poslední oběd, po kterém nám nezbývalo než se s Kaprálovým mlýnem rozloučit. Obrovské díky a uznání patří všem, kteří nás tímto vydařeným týdnem plným nových poznatků, objevů a zkušeností provázeli nebo se jakkoli na našem pobytu podíleli.

Na tento skvělý týden ve mlýně budeme rozhodně ještě dlouho vzpomínat:-)

Tento pobytový týden podpořila Nadace Tři brány.

Veronika Lusková, KB