Podzimní florisťák

Dne 11. 9. 2014 proběhla ve spolupráci s vedoucím botanické zahrady PřF UP v Olomouci Mgr. Davidem Cigánkem již tradiční přírodovědná exkurze do Rakoveckého údolí.

V rámci programu biologického semináře pod vedením Mgr. Jitky Hrežové a Mgr. Miloše Holzera jsme tak měli možnost využít své znalosti biologie v terénu. Exkurze započala v 8:00 odjezdem z vyškovského autobusového nádraží do Ruprechtova. Na první zastávce – Ruprechtovském rybníku –  jsme se rozdělili do čtyřčlenných skupin. Hlavním cílem  této floristické vycházky bylo nasbírat typické rostliny pro oblast Rakoveckého údolí, které budeme moci následně založit do školního herbáře. A tak jsme se ihned po odborných instrukcích vydali s igelitkami a lupami sbírat botanické skvosty. Zajímavou zastávkou byla hlavní skála zvaná Tulačka, která nám poskytla krásný rozhled na louky a lesy Rakoveckého údolí.

Ke každé rostlině, kterou jsme v průběhu exkurze našli, nám ochotně Mgr. Cigánek pověděl řadu zajímavostí a využití. Exkurze skončila odjezdem z Račic zpět do Vyškova, tentokrát však s několika kilometry v nohách, plnými igelitkami rostlinného materiálu a spoustou nových poznatků ze světa botaniky.

 

Tereza Nedomová, 3. A