Návštěva architektonického skvostu

Ve středu 6. prosince jsme my, studenti semináře Dějin kultury, měli jedinečnou příležitost navštívit v doprovodu paní učitelky Vlčkové a paní učitelky Vybíralové raně funkcionalistickou vilu Stiassni v brněnských Pisárkách.

Po absolvování cesty vlakem a tramvají nás čekalo stoupání do mírného kopečku po zasněženém a trochu zledovatělém chodníku. Nakonec jsme byli odměněni pohledem na architektonický skvost z dílny Ernesta Wiesnera a krátce po půl třetí jsme se vydali na prohlídku této mimořádné stavby. Díky sečtělému průvodci jsme se dozvěděli spoustu zajímavých informací, a rozšířili si tak naše znalosti v oblasti umění. Navštívili jsme mnoho místností, například jídelnu, obývací pokoj či osobní prostory původních majitelů Stiassných. Také nás zaujalo, že zde několik dní strávil Edvard Beneš při svém návratu z exilu do Československa. Kromě něj ve vile pobývala i řada dalších významných politických osobností, neboť část své historie sloužila tato stavba jako „vládní vila“.

Tato ojedinělá architektonická památka zcela uchvátila naši pozornost a jsem přesvědčená o tom, že mnozí z nás se rozhodnou ji znovu navštívit i v jiném ročním období, kdy oceníme i krásu okolní zahrady.

 

 

Lucie Holubová, 7.MA