Na skok v Praze

Dne 21. října 2021 se studentky Natálie Nováková (8. OA), Olexandra Stefanyšyn (8. OA), Michaela Malá (4. A) a Kateřina Žďárská (4. A) zúčastnily v Praze semináře  “Český parlament a parlamentarismus”. Seminář proběhl v Informačním středisku Poslanecké sněmovny a skládal se ze čtyř částí.

V první části s názvem “Parlament v českém ústavním systému” byli účastníci seznámeni s termíny, jako je parlamentarismus a bikameralismus, řeč byla také o parlamentní kontrole vlády. V druhé části byl prezentován volební a stranicko-politický systém v České republice. Třetí část se týkala legislativního procesu v České republice. Účastníci se dozvěděli o právní úpravě legislativního procesu a kvantitativní analýze legislativního procesu. Poslední část byla zaměřena na téma Parlament ČR a Evropská unie – participace ČR a rozhodování institucí EU. Na závěr semináře proběhla komentovaná prohlídka Poslanecké sněmovny ČR.

Tuto akci hodnotíme jako velmi přínosnou a zajímavou, a to nejen pro ty, kteří by chtěli v budoucnu studovat politologii.

Děkujeme škole za poskytnutí informací o této akci a za to, že nám umožnila se jí zúčastnit.

 

Kateřina Žďárská, 4. A