Pražský studentský summit aneb i v online prostředí se dějí skvělé věci

Pražský studentský summit je vzdělávací projekt, který umožňuje středoškolským a vysokoškolským studentům náhled do světa politiky, mezinárodních vztahů a celosvětových problémů. Během pěti workshopů se každý účastník seznámí s aktivitou svého zadaného evropského orgánu, snaží se řešit problémy z pozice svého vybraného státu a v rámci tohoto řešení vypracovává tři stanoviska, ze kterých pak vychází na třídenní závěrečné konferenci.

I přes všechny trable, které se v roce 2020 udály, jsme se rozhodly zapojit do projektu a vyzkoušet opět něco nového. A tak jsme společně napsaly esej, kterou to vše začalo. Po pár dnech jsme se dozvěděly, že naše práce byla úspěšná a že jsme byly na Summit přijaté.

Potom už následovaly jen myšlenky typu: ,,A jak to vlastně bude probíhat?” ,,Akci pro tolik lidí přece není lehké pořádat v nějakém online prostředí.” ,,Užijeme si to vůbec?”

Jakmile nám začal první workshop, věděly jsme, že jsou organizátoři velice schopní a že si akci užijeme i nějaký ten čas za obrazovkou. Proto již čtvrtou sobotu trávíme pět hodin u monitoru a bavíme se tím, co si pro nás naše předsednictvo připravilo. Dozvídáme se nové a další informace o daném problému, kterým se zrovna zabýváme, a vylepšujeme naše “soft skills”. Summit nám přináší hlavně nové kontakty, širší znalosti světových problémů, náhled do řešení těchto problémů a hlavně radost ze zase trochu jiného druhu vzdělání.

Vyzkoušely jsme si, že i takovou akci lze vytvořit v online prostředí. Ale nebudeme věšet hlavy. Ještě před sebou máme dva workshopy a poté závěrečnou konferenci a moc se těšíme, až se všichni uvidíme na Pražském studentském summitu tváří v tvář a bez obrazovek!

Simona Brhelová
Klára Cupáková
Kateřina Žďárská, 3.A

Logo PSS