Praha nás okouzlila

V pondělí 23. 9. 2019 jsme vyrazili my, studenti 3. ročníku oboru obchodní akademie a zdravotnického lycea, do našeho hlavního města. Tato exkurze se stala na naší škole tradicí a všichni jsme se na ni dlouho těšili.

Brzké ranní vstávání sice není nic moc, ale stálo za to. Po 9. hodině jsme už vystupovali z vlaku na hlavním nádraží. Jeli jsme se ubytovat do kapucínského kláštera na Loretánském náměstí a po krátké cestě lanovkou jsme si ještě vyběhli na Petřínskou rozhlednu. Krásný výhled do širokého okolí stál určitě za tu trošku námahy. Pak jsme se vrhli do víru velkoměsta. První zastávkou se stal velkolepý Pražský hrad. Se zájmem jsme si prohlédli nádherný Chrám svatého Víta, Starý královský palác a Zlatou uličku, ve které jsme se do malých domečků málem nevešli. Byly moc pěkné a každý z nich přibližoval nějaké řemeslo z dávných časů. Zato Daliborka na nás zapůsobila skličujícím dojmem, chudák Dalibor.

Cesta dolů Svatováclavskou vinicí byla velmi příjemná a s krásnými výhledy na město, jen nohy po časném ranním vstávání už začaly pobolívat. A to jsme byli teprve na začátku. Po nakrmení labutí u Muzea F. Kafky a krátkém odpočinku jsme dorazili na Kampu prohlédnout si ikonickou zeď J. Lennona a kolem Werichovy vily a Musea Kampa paní Medy Mládkové, mecenášky moderního umění, jsme pokračovali k Národnímu divadlu. Je to velkolepá stavba a prohlídka interiéru se základními kameny se pro nás stala skoro oficiální záležitostí.

Na Václaváku jsme si pak udělali menší pauzu a občerstvili se na další aktivitu. Tou byla prohlídka nádherně osvětlené noční Prahy, která má ještě větší kouzlo než ve dne. Nemělo to chybu, až na ty naše utrmácené nohy. Z Karlova mostu se nám při vší té kráse ani nechtělo. Po návratu na ubytování jsme pak všichni odpadli únavou.

Druhý den ráno jsme vyrazili do Národního památníku hrdinů Heydrichiády, no, ještě že jsme ráno posnídali, protože po zhlédnutí filmu o atentátu na říšského protektora a prohlídce kostelní krypty a kostela nám nebylo moc do řeči, natož do jídla. Naši náladu nám spravila až zastávka na právnické fakultě, kde jsme si mohli dopřát klidu a dobrot v menze. A že to tam nemají špatné!

Plavba lodí po Vltavě s krásnými výhledy na Prahu prozářenou sluncem byla třešinkou na dortu. Pak už jsme se přesouvali přes židovské město ke Staroměstské radnici a užili si zrekonstruovaný orloj s dalšími davy turistů.

Moc rychle nám oba dny utekly, všichni jsme se vraceli domů unavení, ale spokojeni s tím, co všechno jsme v Praze viděli. Určitě patří k nejkrásnějším městům na světě, jenom je škoda, že Čechů jsme tam potkali a češtinu slyšeli dost málo…

 

Studenti 3.AK a 3.ZL