Exkurze do Vily Tugendhat

Dne 6. června jsme se studenty semináře dějin kultury navštívili Vilu Tugendhat, která se nachází v Brně. Vilu Tugendhat postavil roku 1930 Ludwig Mies van der Rohe. Jedná se o funkcionalistickou stavbu, která patří k základním dílům moderní architektury a od roku 2001 je také zapsána na seznamu památek UNESCO.


Po příchodu k vile jsme se nejprve vydali na prohlídku zahrady a kolem druhé hodiny odpolední nám začala samotná prohlídka interiéru. Vila je tvořena třemi patry, která jsme si postupně prohlédli za doprovodu průvodkyně. V nejvyšším patře se nachází oddělené ložnice manželů Tugendhatových, dětské pokoje a pokoj vychovatelky. Patro níže slouží jako obytná a reprezentativní část vily, jejíž dominantou je onyxová stěna a velká okna umožňující pohled do zahrady. Poslední, nejnižší patro, které jsme navštívili, sloužilo služebnictvu a technickému zázemí. Jeho část je dnes přestavěna na muzeum s fotografiemi vily a obchod se suvenýry, které jsme měli možnost zakoupit.
Stejně tak, jako tehdy výhled na historickou část Brna okouzlil architekta, okouzlil i nás. Celá stavba je velmi propracovaná a všichni jsme byli jejím provedením překvapeni. Pokud někdy budete mít možnost Vilu Tugendhat navštívit, určitě si ji nenechte ujít.
                    
             Adéla Koutská, 3.B