Umíme poskytnout první pomoc?

Tuto otázku si kladli naši studenti i vyškovská veřejnost.

Pokud jste se ve středu 29. 5. pohybovali na vyškovském náměstí, mohli jste během celého dopoledne potkávat zraněné, zmatené, či agresivní mladé lidi.


Nedělo se však nic nekalého, jednalo se jen o figuranty. A přestože jste na jednotlivých stanovištích viděli i zcela reálné záchranáře, nemuseli jste mít strach, všechna zranění byla jen namaskovaná, a dokonce i prolévaná krev byla jen umělá.
Co se to tedy vlastně dělo? Konal se tu již 4. ročník soutěže v první pomoci družstev 1. ročníků zdravotnických oborů Gymnázia a SOŠZE Vyškov.

Soutěž měla v první řadě prověřit znalosti a dovednosti, které studenti prvních ročníku získali, a umožnit jim použít vše, co se naučili, v téměř reálných situacích.
Ti nejlepší budou ještě v červnu naši školu reprezentovat na celostátní soutěži s mezinárodní účastí v Jihlavě.
Nejen proto, že je čeká tato profesně náročná akce, nám byli při hodnocení jejich výkonů nápomocni i profesionální záchranáři, se kterými takto spolupracujeme již dlouhodobě a moc jim za tuto spolupráci, vstřícnost a ochotu děkujeme.

Studenti vyšších ročníků, kteří zrovna nebyli těmi „postiženými, zraněnými a krvácejícími“, zapojili do akce i širokou veřejnost. Ti odvážnější jedinci si mohli ověřit svoje znalosti i praktické dovednosti v poskytování první pomoci. Kdokoli si mohl vyzkoušet například správné postupy resuscitace dospělého i dítěte. Vždycky je to lepší v klidu, když o nic nejde. Protože, i když si to nikdo nepřejeme, nikdy nevíme, jestli na naší reakci a zásahu nebude někdy záviset něčí zdraví, nebo dokonce život.
Ti, co měli méně času, chuti nebo odvahy, si alespoň od budoucích zdravotníků nechali změřit krevní tlak, okysličení tkání nebo určit a zhodnotit BMI – tedy svůj stav výživy.

A jaké byly výsledky soutěžících „prváků“? Všichni v nelehkých situacích obstáli se ctí. A na pomyslných stupních vítězů se umístila družstva v tomto složení:

1. místo: Marek Košut, Kristýna Jabůrková, Robin Chylík a Martina Němcová (všichni 1. ZL)
2. místo: Barbora Gottvaldová, Anna Ryšková, Kateřina Prokešová, Lukáš Procházka (1. ZA) a David Bár (1. ZL)
3. místo: Veronika Šuriková, Denisa Babyrádová, Sandra Rittmannová a Nela Sommerová (všichni 1. ZA)