Divočina? Není problém, žádná dřina!

Devátý duben, datum jako každé jiné, ovšem právě tehdy si mohli před osmou hodinou kolemjdoucí povšimnout u budovy gymnázia ve Vyškově skupiny žáků se spoustou zavazadel. Netrpělivě čekali na příchod svého třídního učitele a příjezd autobusu. Plní elánu a touhy po nových dobrodružstvích vedli dlouhé debaty o tom, co je za chvíli čeká a co následující týden zažijí. Někdo se divočiny bál, jiný se na ni těšil. Tak asi nejlépe uvést článek o již tradičním přírodovědném praktiku pro kvarty.

Žáci kvarty A se vydali do Ochozu u Brna, konkrétně tedy do ekocentra Kaprálův mlýn. Zde byli celý týden podrobováni úkolům, jejichž cílem bylo prohloubit a prověřit jejich znalosti v oborech ekologie, biologie, zeměpis a geologie. Zadání a úkoly přitom byly velice rozmanité. Žáci měli možnosti poznat okolí a krásnou a rozmanitou přírodu Moravského krasu, neboť svoje zkoumání prováděli hlavně v terénu a s nadsázkou lze říci, že ke konci jejich pobytu se v okolí základny vyznali „jako doma“. Také se uskutečnil výlet po širším okolí, kde se studenti dozvěděli mnoho zajímavých informací o místních jeskyních, jejich vzniku a významu. Dalo by se říct, že celý týden finišoval již ve čtvrtek, kdy skupiny žáků vyšly pracovat na vlastních výzkumech, jejichž výsledky potom odpoledne představily ostatním. Také by se ale dalo říct, že čtvrtkem teprve všechno začalo. V pátek před odjezdem totiž bylo celé dopoledne věnované nějakému tomu adrenalinovému dobrodružství, a tak se studenti vydali buď slaňovat sedmnáctimetrovou skálu, nebo prozkoumat útroby jeskyně. 

I když tato exkurze před výjezdem zněla docela nudně, mohu spolehlivě odpřisáhnout, že si zde na své přišli i ti nejnáročnější, ať už je zaujala geologie, biologie, příroda, historie osídlení nebo se třeba jen chtěli podívat tam, kam by se normálně nedostali. A co více, každý odjížděl s pocitem, že zná něco nového, něco se naučil a v něčem se posunul směrem dopředu. Co více od takového výletu chtít?

Karel Josef Čáp, 4.KA

Účast žáků na zeměpisném praktiku podpořla nadace Tři brány a Spolek Gymnázia a SOŠZE Vyškov.