20 let fiktivního podnikání

Studenti obchodní akademie z Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a ekonomické Vyškov si už 20 let zkouší, jak se dělá byznys. Zakládají fiktivní firmy, které se staly běžnou součástí přípravy budoucích absolventů obchodní akademie pro praxi. Práce ve fiktivní firmě studenty baví a jsou mnohem lépe motivovaní naučit se i nezáživnou, ale pro reálný život nepostradatelnou administrativu. Učí se pracovat v týmu, komunikovat, samostatně organizovat, rozhodovat a nést odpovědnost. Provádí stejné úkony, jako by šlo o skutečný podnik.
Obchodní znalosti a dovednosti, formy propagace a oslovování potencionálních zákazníků v českém, anglickém a německém jazyce si v letošním školním roce už po dvacáté vyzkoušeli studenti 4. ročníku obchodní akademie na veletrhu fiktivních firem, který si sami připravili. V soutěži o nejlepší firmu vyhrála firma Hodinové manželky, s. r. o., kterou prezentovaly Hana Svobodová, Barbora Skácelová, Julie Holzerová a Lucie Nohelová.

Podnikatelskou aktivitou v letošním školním roce byla i úspěšná účast Michaely Nallerové a Lucie Tutkové v mezinárodním projektu Soutěž a Podnikej. Smyslem projektu je umožnit středoškolským studentům mít svůj sen, který také budou moci zrealizovat. Realizace takového snu by měla být prospěšná nejen jim samotným, ale také jejich okolí. Michaela a Lucia přišly v soutěži na trh s nápadem založit firmu, která by půjčovala rodinám s dětmi kočárky, autosedačky a cestovní postýlky. Do projektu se pustily s velkou vervou a nadšením. Aby postoupily do regionálního kola, musely splnit v daných termínech náročné úkoly, což se jim podařilo. Svůj projekt prezentovaly spolu se šesti soutěžícími z Jihomoravského kraje, Vysočiny a Slovenska. I když nevyhrály, získaly cenné zkušenosti, které se jim mohou hodit nejen v profesním životě.

Svoje znalosti z ekonomie a financí si studenti obchodní akademie vyzkoušeli už druhým rokem v Ekonomické olympiádě. Otázky do této celostátní soutěže a koncepci Ekonomické olympiády spoluvytváří ekonomové a odborníci z Institutu ekonomického vzdělávání a České národní banky. Naši školu úspěšně reprezentovali Jan Zlámal z 2. AK, Tereza Kaňová z 3. AK, Michaela Nallerová a Barbora Skácelová ze 4. AK.

Dobrou přípravou pro pracovní trh v oblasti účetnictví a daní je účast v celostátní soutěži „MÁ DÁTI – DAL“ ve Znojmě.  V letošním školním roce se této soutěže zúčastnily dvě studentky 4. ročníku Hana Svobodová a Petra Ryšánková, kterým se podařilo získat osvědčení o úspěšném vykonání certifikační zkoušky z účetnictví.

Studium na obchodní akademii nezahrnuje jen odborné znalosti a dovednosti. Naši studenti se pravidelně účastní divadelních představení. V uplynulém pololetí vyrazili studenti 2., 3. a 4. ročníku za kulturou do Divadla Husa na provázku na inscenaci Amadeus, studenti 1. ročníku do Mahenova divadla na dramatizaci proslulého eposu Odyssea a ve Vyškově do Besedního domu na okouzlující příběh Zdeňka Jirotky v podání Divadla Haná pod názvem Saturnin. Kulturní zážitky si studenti odnesli i z anglického divadelního představení Shakespearovy Zimní pohádky.

Alena Podolanová