Akademie Mladých občanů

Zajímat se o dění kolem sebe, vnímat, že svět není černobílý, ptát se, učit se – to je několik předpokladů, které stojí za zodpovědnou společností, kterou se ve své sérii workshopů a přednášek snaží vychovat Akademie Mladých občanů, zkráceně AMOB. Spolek Mladí občané stojí za řadou akcí a projektů, avšak právě jejich Akademie, v níž se středoškoláci snaží porozumět fungování politiky a věcem s ní spojeným, je projektem doposud největším.

Letošní ročník AMOBu se koná ve spolupráci s Masarykovou univerzitou, Univerzitou Pardubice a Karlovou univerzitou, přičemž v každém univerzitním městě se koná jedno ze tří kol. První kolo probíhalo od 13. do 16. prosince v Brně a poodhalilo podstatu a fungování komunální politiky, tzv. municipality. V průběhu čtyř dnů jsme měli možnost vyslechnout přednášky odborníků nejen přímo z oblasti politiky a politologie, ale i z řad architektů a novinářů či přednášku projektového manažera a analytika z Nadačního fondu proti korupci. Nebyla tak řeč pouze o komunální politice jako takové, nýbrž i o jejích dopadech na veřejný prostor či veřejné dění a o problémech, kterým musí komunální politika čelit.

Z pozice člověka, který se snaží se v politice a veřejné správě alespoň trochu zorientovat, hodnotím AMOB jako jedinečnou příležitost si reálně vyzkoušet, jakými principy se politika řídí. Velká část přednášek byla navíc koncipována spíše jako diskuze s přednášejícími, a proto se Vám naskytne jedinečná možnost dozvědět se přesně to, co Vás zajímá nejvíce. AMOB rozhodně není jen pro budoucí politiky, je pro každého, koho zajímá, co se kolem něj děje a kdo za oním děním stojí, případně jak Vy sami můžete toto dění ovlivnit. Nabízí zkušenosti a vědomosti cenné nejen v politickém prostředí, ale také v běžném životě a při běžných situacích. Pokud Vám Vaše okolí není lhostejné, rozhodně nepromeškejte další ročník tohoto unikátního projektu z dílny Mladých občanů.

Veronika Tupá, OB