Studenti vyškovského gymnázia v zemi vycházejícího slunce

Vzpomenete si, kolik výjimečných příležitostí vám život nadělil? Kolik nevšedních zážitků a cest jste za svůj život absolvovali? Naše skupina deseti studentů z vyškovského gymnázia může směle prohlásit, že jedno takové dobrodružství už za sebou má. V rámci odborného projektu jsme se totiž podívali do Japonska!
Nás deset mělo za úkol postavit se problematice vodíku, obnovitelných zdrojů, fosilních paliv a budoucnosti energetiky. Byl to úkol náročný, ale my se nevzdali! A tak jsme v sobotu 28. října stanuli, vyzbrojeni odbornými znalostmi a dvacetikilovými kufry, před budovou gymnázia a vyrazili v čele s panem ředitelem Václavem Klementem směr Japonsko. Po náročné cestě jsme v neděli okolo půlnoci dorazili do Hirošimy a byli předáni hostitelským rodinám. Žádný čas na aklimatizaci jsme si bohužel nemohli dovolit a hned další den v pondělí jsme se zapojili do odborného vědeckého programu.

Po formálním uvítání a seznámení se s ostatními japonskými a německými studenty, kteří se účastnili projektu, nás čekala odborná exkurze do energetické společnosti, která dodává elektrickou energii do celé hirošimské prefektury. V dalších dnech nám o vodíkovém pohonu přednášel samotný prezident automobilové společnosti Toyota a představil nám vodíkový automobil Mirai, který místo oxidu uhličitého vypouští pouze vodní páru. Všichni jsme využili možnost svézt se v tomto automobilu budoucnosti. Byl to opravdu nevšední zážitek. Pokud ve vás toto bezemisní vozidlo probudilo zájem, tak vás bohužel musím zklamat. V České republice s pouhou jednou vodíkovou stanicí – přizpůsobenou pro autobus – toho zatím moc nenajezdíte. Velmi zajímavá byla také přednáška profesora hirošimské univerzity o havárii fukušimské jaderné elektrárny, o jejím dopadu na japonskou společnost a možných nebezpečích spojených s jadernou energetikou. Výše uvedená témata byla uzavřena mezinárodní studentskou debatou vedenou v anglickém jazyce, ve které čeští studenti obstáli na výbornou.
Nebyli jsme však seznámeni pouze s japonskou energetickou situací, ale také s tradiční japonskou kulturou. Některá navštívená místa byla poněkud pietnějšího rázu, jako Park míru, muzeum svržení atomové bomby na město Hirošima a Památník míru – jediná stavba nacházející se v epicentru výbuchu, která po explozi zůstala stát. Naštěstí jsme poznali i světlejší stránky japonské historie, jako je posvátný ostrov Miyajima nebo chrám Fušimi Inari. Velkým zážitkem pro nás bylo také japonské jídlo, které se občas za velkého veselí celé rodiny pokládalo na ploténku vařiče ještě živé. K pobavení Japoncům sloužila také naše snaha najíst se hůlkami. „Moje rodina“ se mě snažila povzbudit větou: „Malé děti s tím mají taky problém.“

Spolupráce mezi Gymnáziem a SOŠZE Vyškov a Hiroshima University High School byla zahájena v roce 2013 prací na společném přírodovědném projektu Super Science High School. Od té doby japonskou Hirošimu navštívilo 21 studentů naší školy. Pro všechny to byl nezapomenutelný životní zážitek. Věřím, že spolupráce škol bude i nadále pokračovat a další nadaní studenti gymnázia se zapojí do mezinárodního projektu.

Eliška Crhonková, studentka gymnázia