Soutěžní debata jako koníček 21. století

Co lidé nejčastěji vidí pod pojmem „debata“? Nemalá skupina lidí si představí důvěrně známé překřikování politiků v televizi, jiným se možná vybaví názorová diskuze s kamarády. Ačkoliv nejsou tyto představy úplně zcestné, soutěžní debata v sobě nese mnohem více. V jakých ohledech se toto „více“ skrývá a co tato převážně vysokoškolská záliba přináší lidem, kteří se jí věnují?

Organizovaná diskuze

První věc, která odlišuje soutěžní debatu od rozhovoru s kamarádem, je její struktura. Debata má určitý řád, který musí všichni její účastníci dodržovat. To například obnáší, v jakém pořadí a jak dlouho řečníci mluví. Všimli jste si někdy, v jak katastrofické fiasko se může zvrhnout politická diskuze v televizi? Debata se tomuto stádiu obratně vyhýbá. Její pravidla vše ošetřují tak, že jakákoliv výměna názorů probíhá kultivovaně, a celá diskuze tak zůstává na vysoké intelektuální úrovni.

Na osobní názory se nehraje

   Pokud je nějaký důvod, proč do debatního klubu nevstupovat, pak je to bezvýhradná nutnost prezentovat pouze svoje vlastní názory. Princip debaty spočívá ve schopnosti obhajovat jak jednu, tak druhou stranu sporu. Jakmile se tedy zvolí téma, je na hodu kostek, které z daných stanovisek budete zastávat, a které se naopak pokusíte srazit k zemi.

Trénink argumentace, veřejného projevu i gestikulace

To, na čem v debatě skutečně záleží, se dá shrnout pod pojmem „trénink prezentačních dovedností“. Pokud pouze toužíte po zlepšení komunikace s lidmi, pak doporučuji chodit častěji ven a neztrácet čas s obtížnou přípravou na různé debatní turnaje. Pokud se však chcete zlepšit v mluvení na veřejnosti, improvizaci, strukturování proslovů, schopnosti vytvářet, či naopak vyvracet argumenty a podávat to všechno jistě a s nadhledem (nebo tak alespoň vypadat)… jděte do toho!

Skvělá investice do budoucnosti

Velká výhoda debaty spočívá v tom, že trénuje dovednosti, které se ve škole učí buď okrajově, nebo vůbec. Přitom se jedná v mnoha povoláních o schopnost, která odlišuje dobrého uchazeče od toho špatného. Řeč je například o kariéře právníka, politika, učitele, diplomata, obchodního zástupce, mluvčího společnosti, televizního hlasatele, sportovního komentátora, reportéra… teoreticky vzato jakéhokoliv člověka, jehož práce spočívá z velké většiny v komunikaci s lidmi. Kromě toho se také jedná o dobrou přípravu na maturitu a obecně platí, že „umět mluvit“ se vám vždycky sejde.

Není to pro každého

Debata samozřejmě není věc, které by se mohl (či chtěl) věnovat každý. Vyžaduje určitý zájem o současné události ve světě, touhu učit se novým věcem a zápal pro řešení kontroverzních témat. Rovněž zde nepočítejte s možností naučit se celou řeč jako básničku – kromě velkého množství změn přímo v průběhu debaty bude hrát ve váš neprospěch pouhých deset minut na promyšlení dané problematiky, takže budete ve valné většině situací donuceni improvizovat. Pokud zrovna improvizace či řešení situací přímo „na place“ nespadá do množiny věcí, které jste ochotni dělat každý týden, debatě se vyhněte.

Možnost se zapojit

Již rok a půl se může Gymnázium ve Vyškově pyšnit svým vlastním debatním klubem. Pokud vás možnost debaty nadchla, není nic jednoduššího, než se přijít podívat na jeden z našich tréninků. Ty probíhají každé úterý v 15:45 v učebně 161.

 

Převzato z: http://www.gykovy.cz/sach/soutezni-debata-jako-konicek-21-stoleti/
 

Eva Sabová, 8.OA