Ahoj ze Švédska!

Motivovat mladší spolužáky k výuce jazyků, to byl cíl skype-hodiny s bývalou žákyní Gymnázia a SOŠZE Vyškov, která se účastní programu Erasmus ve Švédsku. Studuje ve městě Sundsvall, 390 km severně od Stockholmu. Sdílí byt se studentkou z Německa a z Rakouska, denně si tedy opakuje němčinu.

Až 89% Švédů uvádí, že mluví anglicky, mnoho z nich ovládá i třetí jazyk, nejčastěji němčinu, francouzštinu a španělštinu. „Musím uznat, že žáci na základní škole mluví poměrně dobře anglicky,“ říká studentka. „Určitě hraje roli i to, že dabing není ve Švédsku tak obvyklý jako u nás,“ dodává.
Erasmus je studijní program, nejde v něm však pouze o studium. Člověk má možnost potkat na jednom místě mladé lidi z Německa, Rakouska, Číny, Indie, Francie či Íránu…

Žáci 1. AK měli možnost pohovořit v hodině němčiny nejen o studiu v této zemi, o přírodních zajímavostech, ale také o jiných zvyklostech.

S trochou nadsázky lze říct, že Švédsko je jeden velký národní park. Švédi si váží přírody a chovají se k ní s respektem. Ochrana přírody je tradičně významným tématem. Švédsko je tedy jak po stránce studijní, tak i po stránce turistické dobrá volba.