Rajhrad znamená rajský hrad

Dne 13. 6. 2017 jsme se my, studenti 1. AK, zúčastnili exkurze do Rajhradu u Brna. Exkurze zahrnovala prohlídku jedinečného benediktinského kláštera na Moravě, ve kterém je umístěný Památník moravského písemnictví. Klášter je spojený s krásným barokním kostelem svatého Petra a Pavla. Celý tento areál je kulturní památkou České republiky. Klášterní komplex byl založený v polovině 11. století českým knížetem Břetislavem I. Dokonce tudy prošli v 9. století i slavní soluňští bratři Cyril a Metoděj. Stal se významným kulturním a hospodářským střediskem, v době baroka byl přestavěný podle návrhu architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichela a posléze byl využit pro vojenské účely.

Hned na začátku prohlídky jsme byli uvedeni do místa dění, kde nám pustili video o životě benediktinů. Mnohé z nás uchvátila místní knihovna, ve které je uloženo více než 60 tisíc knih napsaných v různých jazycích, o kterých by nás ani nenapadlo, že existují. Mezi nimi byla také spousta dochovaných rukopisů. Vazby některých knih jsou malým uměleckým dílem zdobeným zlatem a drahými kameny. Jejich cena je obrovská. Také jsme měli možnost si prohlédnout tři největší knihy v tomto klášteře, kdy jedna vážila i přes třicet kilogramů. Mnozí si to neuměli představit, ale to jsme ještě nevěděli, že nejtěžší kniha na světě váží přes sedmdesát kilogramů.
Závěrečnou tečkou se stala neobvyklá výstava básníka, textaře a hudebníka Josefa Kainara, protože je to přesně sto let od roku jeho narození. Dozvěděli jsme se mnohé o jeho životě a koníčcích, jako je rybaření, o dílech a textech, které napsal nebo složil. Protože jeho neodmyslitelnou složku života tvořilo fotografování nebo malování karikatur, mohli jsme zhlédnout originály jeho prací na vlastní oči.

Během exkurze jsme nasbírali mnoho nových a zajímavých informací z tehdejší doby, na které si určitě všichni rádi vzpomeneme nejen u maturitní zkoušky.

Studenti 1. AK