ON FÊTE – SLAVÍM, SLAVÍŠ, SLAVÍME

Konec i začátek roku se nese ve Francii v duchu oslav. Ani my francouzštináři na to nezapomínáme a slavíme, co se dá.

V pondělí 19.12. 2016 jsme se společně přenesli do Francie v období Vánoc. Vše jsme vzali pěkně popořádku. Nazdobili stromeček, připravili si tradiční pochoutky, které nesmí ve francouzské domácnosti chybět, zazpívali si koledy a na krátkou chvíli vklouzli do pyžam a provizorních „postelí“, aby Père Noël mohl nadělit dárky. Při jejich rozbalování pak nechyběla ani pohádka a některé ze zvyků, jako třeba házení pantoflem.

V polovině ledna jsme se zpožděním oslavili francouzský svátek Épiphanie. Během francouzské verze oslav Tří králů se peče „Gallete des Rois“, tradiční mandlová pochoutka, kterou nám studentům letos upekla paní učitelka. V jednom kousku se ukrývala figurka. A kdo tuto figurku našel, stal se nejen králem, ale hlavně nám, podle zvyklostí, musí upéct koláč příští rok. Gratulujeme, Vojto!

Počátkem února pak přicházejí Hromnice a s nimi palačinky. Zatímco ve druhém ročníku proběhla soutěž o nejlepší palačinku, při které se odborná porota pořádně zapotila, v sextách se na smažení vrhli všichni přímo v hodině. A o tom, že se „placky“ povedly, svědčilo to, že zmizely dřív, než skončily na talíři. Titul Cordon bleu za vítěznou palačinku si odnesl Michal Uhlíř.

Kateřina Čechová, Veronika Babyrádová, X.A, Jana Banášová, M.B

Fotky ze všech akcí na:

https://www.facebook.com/gykovy/photos/?tab=album&album_id=10155782015434179