Astronomické Déjà vu aneb Martin Orság to znovu dokázal!

Student septimy B vyškovského gymnázia Martin Orság bude reprezentovat naši vlast na mezinárodní astronomické olympiádě v Bulharsku. Pozorný čtenář si teď asi řekne: „ To už tu bylo, to jsem četl!“ A bude mít pravdu. Je to tři roky, kdy jsem psala o nadějném mladém astronomovi, který nás reprezentoval na mezinárodní astronomické olympiádě v Litvě. Martin znovu dokázal, že umí. Vyhrál krajské kolo, postoupil do celostátního kola astronomické olympiády, v něm vybojoval 2. místo a byl znovu vybrán na týdenní soustředění astronomické reprezentace. Absolvoval zde mnoho testů, zkoušek a měření. Získal nejvíc bodů ze všech účastníků soustředění, zvítězil a kvalifikoval se přímo na mezinárodní astronomickou olympiádu.

Nemyslete si, že Martina zajímá jen obloha. Vyhrál také krajské kolo fyzikální olympiády v Brně ( škoda, že v jeho kategorii není celostátní kolo ). Byl tahounem družstva, které letos v Praze vybojovalo 2. místo v mezinárodní soutěži FYKOSí fyziklání, obsadil 1. místo v republice v soutěži Přírodovědný klokan, byl vůdčí osobností družstva, které získalo 6. místo v celostátní matematické soutěži Náboj 2016 atd.

Bronzová medaile, kterou si Martin dovezl v roce 2013 z Litvy, je zatím jeho největším úspěchem. Budeme mu všichni držet palce, aby v Bulharsku nastalo přinejmenším další astronomické Déjà vu.

 

Za předmětovou komisi fyziky Mgr. Milana Alánová