Vyškovští gymnazisté opět v Japonsku aneb Odvážnému štěstí přeje!

V polovině října jsme spolu s dalšími studenty Gymnázia a SOŠZE Vyškov měli možnost zažít velmi nevšední školní týden. Od 12. do 17. 10. 2015 jsme se účastnili výměnného vědeckého pobytu v japonském městě Hiroshima na partnerské Univerzitní střední škole. Pod vedením pana ředitele Václava Klementa a profesorek Jitky Hrežové a Petry Nedomové jsme pracovali v rámci programu SSH (Super Science High School) na tématu Biomasa jako obnovitelný zdroj energie.

Už samotná cesta byla pro některé z nás premiérou. Odlétali jsme z Prahy do Moskvy a dále z Moskvy noční oblohou do Tokia. Tam jsme zdárně nasedli na superexpres Schinkansen, ve kterém jsme se poprvé seznámili s lunchboxy a hůlkami. Při jídle na nás musela být zábavná podívaná.

O japonských turistech se s oblibou tvrdí, že jejich hlavním znakem je věčně nabitý a nažhavený fotoaparát. Když jsme se ale ocitli v roli Čechů v Japonsku, uvědomili jsme si, že i my fotíme opravdu všechno a že největším postrachem je vybitá baterie. Celý pobyt pro nás totiž znamenal jedno překvapení za druhým a vnímali jsme detaily, které doma považujeme za běžnou součást života. Nelze nezmínit například uklízeče z tokijského letiště, který víc než dobrou půl hodinu, kdy jsme si zařizovali jízdní pasy, leštil jednu malou kachličku. Stejně tak nás fascinovala i japonská disciplinovanost – například to, jak se obyvatelé Hirošimy trpělivě řadí do fronty při čekání na tramvaj. Něco jako chaotické cpaní a předbíhání ostatních, což je u nás naprosto normální záležitost, v Japonsku neexistuje. Uvědomovali jsme si, že lidé kolem jsou velmi přátelští, přející a skromní. Nebylo tomu jinak ani se studenty Hirošimské univerzity, kteří nás velmi vřele přivítali v jejich rodinách, jelikož právě jejich domácnost se na týden stala i naší.

I když od nás bylo téměř neustále očekáváno maximální nasazení a precizní výkony, ani odborná stránka projektu nepostrádala své kouzlo.  Díky programu jsme mohli slyšet odbornou přednášku na Hirošimské univerzitě s nezapomenutelným akčním profesorem z tokijské univerzity, navštívit město Maniwa, které čerpá většinu energie z biomasy, a také navštívit tamní elektrárnu, která biomasu spaluje. V rámci projektu jsme také vyzkoušeli chemický experiment pro srovnání výhřevnosti různých materiálů a samozřejmě jsme mohli vidět i řadu pokusů od japonských odborníků. Mezi další velmi intenzivní zážitky patřila mimo jiné i návštěva Parku míru a Muzea míru, která nám připomněla, jak bolestnou historií muselo město Hirošima projít a jak důležité je zachování světového míru.

Všichni jsme moc vděční za to, že jsme i tento rok mohli být součástí projektu SSH, který by bez dlouholeté komunikace a spolupráce nemohl vzniknout. Doufáme, že naše letošní výprava namotivuje další studenty a bude i pro ně přínosem. A především doufáme, že se do tak nádherné země, jakou Japonsko bez pochyb je, ještě někdy podíváme.

Tereza Nedomová, Jakub Nedoma a Eva Šenková, studenti 4. A