Evropský den jazyků na SOŠce

Evropský den jazyků se připomíná každoročně 26. září, na základě prohlášení Rady Evropy z 6. prosince 2001. Cílem svátku je propagovat jazykovou rozmanitost a studium jazyků v zemích Evropy.

Podle statistik rodilých mluvčí mluví přibližně 150 milionů Evropanů denně rusky, následuje němčina (asi 95 milionů), angličtina a francouzština (po 65 milionech). Ve studiu cizích jazyků je v současnosti v Evropě nejpopulárnější angličtina, následovaná němčinou, francouzštinou, italštinou, ruštinou a španělštinou.  Znalost několika jazyků otvírá dveře a znamená mobilnost. Jazyky jsou užitečné každému a nikdo není ani příliš mladý, ani příliš starý na to, aby se nějaký cizí jazyk naučil a využil ke svému prospěchu možností, které mu tím vznikají.

Na „obchodce“ jsme opět přivítali paní Heike Knap. V hodině němčiny jsme cestovali Evropou a snažili jsme se charakterizovat jednotlivé evropské země, jejich tradice a kulturu. Spojili jsme tak němčinu, zeměpis, dějepis a vlastní zážitky z návštěvy různých evropských zemí.

Tomáš Hlobil, 3. AK, Ing. Jitka Hučíková