Praha nás překvapila

V úterý 22. 9. 2015 jsme navštívili my, studenti 3. ročníku oboru obchodní akademie, naše hlavní město Prahu. Tato exkurze se již stala na naší škole tradicí a všichni jsme se na ni dlouho těšili.

Brzké ranní vstávání sice není nic moc, ale stálo za to. S menším vlakovým zpožděním jsme dorazili kolem 10. hodiny do sluníčkem zalitého města. Jeli jsme se ubytovat na vysokoškolské koleje na Strahově a pak se dali do víru velkoměsta. A bylo na co se dívat. První zastávka byla na Petříně, vyšlápli jsme si na rozhlednu, ze které jsme měli nádherný výhled na celou Prahu i její okolí. V dálce jsme mohli zahlédnout i horu Říp! Potom jsme pokračovali kolem Hladové zdi a přes Strahovský klášter na Pražský hrad. Se zájmem jsme si prohlédli nádherný Chrám svatého Víta, Starý královský palác a Zlatou uličku, ve které jsme se do malých domečků málem nevešli. Byly moc pěkné a každý z nich přibližoval nějaké řemeslo z dávných časů. Zato Daliborka na nás působila skličujícím dojmem, chudák vězeň Dalibor.

Cesta dolů Svatováclavskou vinicí byla také velmi příjemná, jen nohy po časném ranním vstávání už začaly pobolívat. A to jsme byli teprve na začátku. Po nakrmení labutí u Muzea F. Kafky a krátkém odpočinku jsme pokračovali na Kampu a Karlův most. Je opravdu velkolepý a výhledy z něj nemají chybu. Pak jsme se s davem dalších turistů posunovali na Staroměstské náměstí a Václavák, kde jsme si udělali další pauzu a občerstvili se na další program. Tím byla prohlídka nádherně rozzářené noční Prahy, má ještě větší kouzlo než ve dne. Nemělo to chybu, až na ty naše utrmácené nohy. Po návratu na ubytování jsme všichni odpadli únavou.

Druhý den jsme vyrazili do Památníku heydrichiády, no a ještě, že jsme ráno posnídali, protože po zhlédnutí filmu s atentátem na říšského protektora a prohlídce kostelní krypty a kostela nám nebylo moc do řeči, natož do jídla. Taková hrůza to byla. Naši náladu nám spravila až plavba lodí po Vltavě, nevadilo nám ani, že se spustil lehký deštík. Pěkně jsme si to užívali a poslouchali komentář kromě češtiny taky ve světových jazycích. Pak jsme se přesunuli přes Židovské město ke Staroměstské radnici, která byla poslední částí naší exkurze. Prohlídka historických sálů i podzemí se stala krásnou tečkou za naším pobytem v Praze.

Moc rychle nám oba dny utekly, všichni jsme se sice vraceli unavení, ale spokojeni s tím, co všechno krásné jsme v Praze viděli. Určitě patří k nejkrásnějším městům.

Studenti 3. ročníku obchodní akademie.

 

https://www.gykovy.cz/cs/fotoalbum/praha-nas-prekvapila