Vánoce v Německu

O Vánocích v Německu jsme si povídali s paní Heike Knap. Na hodinu s rodilou mluvčí jsme se moc těšili, umí vytvořit vlídnou atmosféru a jazyková bariéra se tak lépe překonává.

Původně nezdobený vánoční stromeček se poprvé objevil v Německu. Mají tam i stromeček zvonící, kterému říkají andělské zvonění. Tradiční Štědrý večer se v Německu odehrává nejčastěji kolem jedličky, s rozsvícenými svíčkami a barevnými ozdobami. Němci mají rádi co nejnápadnější ozdoby ve tvaru zvířat, ježíšků či muchomůrek.

Německo má ještě jedno prvenství, a to jsou skleněné vánoční ozdoby. Původní výroba je známá už od 16. století. Němci rádi zdobí nejen vánoční stromky ve svém obýváku, ale pokud možno i keře a stromy před domem. U německých sousedů naděluje dárky Christkind neboli Ježíšek. Zejména v severních oblastech se zachoval vznešený Weihnachtsmann, který má dlouhý plášť s kapucí a zrzavé vlasy i vousy a cestuje na divokém větru. Pokud bychom chtěli objevit něco, co příliš lidí nezná, asi bychom se dostali ke krušnohorským pyramidám. Málokdo asi zná pyramidy, které mají třeba až 12 metrů. Takové unikáty bývají centrem vánočního dění v krušnohorských vesničkách. Tradice těchto obřích pyramid vznikla asi ve 30. letech minulého století.

 

Lenka Třísková, studentka obchodní akademie