EXKURZE 3. ZE – PRAHA

Dne 30. 9. 2014 se třída 3.ZE vydala na exkurzi do Prahy. Z Vyškova jsme vyrazili brzy ráno rychlíkem do Olomouce, kde jsme přesedli na Pendolino. S ním jsme se dostali až do cíle exkurze. Pro některé z nás to byla vůbec první cesta tímto vlakem.

Cestou na Pražský hrad jsme šli přes Václavské náměstí, kde jsme se jako spousta jiných turistů vyfotili u Myslbekova pomníku. Sv. Václav je dodnes symbolem a patronem českého národa. Na tomto náměstí se sepisovaly dějiny. Metrem jsme se dostali až na Malou Stranu, k Hradu jsme šli po Starých zámeckých schodech, které byly pro některé z nás velice náročné. Koupili jsme si vstupenky a prohlédli si Starý královský palác. Nejvíce se nám líbil slavnostní Vladislavský sál, kde se koná mimo jiné i volba prezidenta. V historii se zde odehrávaly korunovační slavnosti, hostiny, a dokonce rytířské turnaje. Dostali jsme se při prohlídce do místností České kanceláře. Odtud z okna byli vyhozeni dva místodržící i s písařem a tím začalo povstání stavů v r. 1618. V jedné z místností byly umístěny i repliky korunovačních klenotů.  Palác jsme opouštěli po Jezdeckých schodech, kudy dříve jezdili rytíři k turnajům.

Prohlédli jsme si také Baziliku sv. Jiří, ve které byly uloženy ostatky zakladatele této stavby Vratislava I. V hlavní lodi jsou umístěny také náhrobky členů knížecího rodu Přemyslovců. Prošli jsme si Zlatou uličku. Zde jsme viděli domky z 16. století, ve kterých jsou v současné době galerie, expozice nebo krámky se suvenýry. Zaujala nás i věž Daliborka s expozicí útrpného práva.

 Pak jsme pokračovali do Katedrály sv. Víta s ostatky sv. Václava. Mosteckou ulicí jsme se vydali svižným krokem na Karlův most a odtud do Národního divadla. V Národním divadle nás nejvíce zaujala železná opona chránící původní Hynaisovu malbu. Zašli jsme i do suterénu k 22 základním kamenům, z nichž některé jsou z Moravy. Dostali jsme se při prohlídce i na terasu, odkud jsme měli Prahu jako na dlani. Společně jsme se vyfotili.

Naše cesta pokračovala kolem Hrabalovy oblíbené hospůdky U Zlatého tygra, Betlémské kaple až na Staroměstské náměstí k místu popravy českých pánů. Zde skončilo v r. 1621 české stavovské povstání. Tady jsme měli krátký rozchod. Těsně před 15 hodinou jsme se opět všichni sešli pod orlojem, poslechli si kokrhání nejspíš nachlazeného kohouta a vyrazili Královskou cestou k Václavskému náměstí.

Metrem jsme odtud pokračovali na Florenc a po krátkém občerstvení jsme všichni znavení, ale spokojení nasedli do autobusu směr Brno. V Praze se nám moc líbilo, byli jsme prohlídkou nadšeni. Exkurze byla naučná a také náročná. Vždyť celý den jsme byli na nohou. Nikomu to ale nevadilo. Do Vyškova jsme dorazili až za tmy a rozešli se či rozjeli se do svých domovů.

 

B. Koleníková a I. Labudíková