Studenti 3.AK v Praze

Dne 16. 9. 2014 jsme se s naší třídou 3. AK vydali na dvoudenní exkurzi do Prahy. Po dlouhé, ale přesto příjemné cestě (jelikož jsme jeli Pendolinem), jsme konečně dorazili na hlavní nádraží. Odtud jsme cestovali metrem na vysokoškolské koleje, kde jsme se ubytovali. Chvíli nato už jsme se vydali poznávat Prahu a její zajímavou historii.

Jako první jsme navštívili Národní galerii ve Veletržním paláci, kde jsme zhlédli  obrazy Slovanské epopeje od Alfonse Muchy. Poté jsme jeli tramvají na Újezd a odtud nás vyvezla lanovka na Petřín. Vystoupat 299 schodů na Petřínskou rozhlednu určitě stálo za úžasný výhled na celou Prahu, který se nám na jejím vrcholu naskytl. Naše putování dále směřovalo k Pražskému hradu. Cestou jsme mohli spatřit například historicky významný Strahovský klášter. Když jsme konečně dorazili k Hradu, měli jsme možnost vidět střídání stráží a jejich dokonalý pochod, což bylo opravdu velmi zajímavé. Dokonce jsme zahlédli i pana prezidenta. Na Pražském hradě jsme navštívili  Chrám sv. Víta a Vladislavský sál. Poté jsme prošli Zlatou uličkou a nahlédli jsme do mučírny zvané Daliborka, která na nás zapůsobila tak strašidelně, že jsme raději hned pokračovali dále v naší cestě. Šli jsme nově otevřenou cestou s názvem Jelení příkop, což byla velmi příjemná, i když trochu náročná procházka přírodou. Dorazili jsme tak až na Malostranské náměstí a nakonec na náměstí Václavské, kde jsme měli rozchod. Celý den jsme zakončili hezkou večerní procházkou po Královské cestě přes Vltavu po Karlově mostě. Všechny nás fascinovalo, jak je v noci celá Praha úžasně nasvícená. Nakonec jsme zamířili zpět na koleje, kde jsme vyčerpaně ulehli do svých postelí.

Druhý den jsme se časně ráno vydali do Národního divadla. Poté jsme prošli kolem Betlémské kaple a dál pokračovali k přístavu. Tam nás čekala loď, která nás po celou hodinu unášela po Vltavě. Projížďka byla pro nás všechny jistě nezapomenutelným zážitkem. Potom už jsme kráčeli Židovskou čtvrtí až ke Staroměstské radnici, kde jsme pozorovali Pražský orloj. Dále jsme se byli podívat na Českou národní banku a Obecní dům. Nakonec jsme došli až k obchodnímu domu Palladium, kde jsme měli další rozchod. O půl šesté večer už jsme celí znavení, ale spokojení, usedli do zpátečního Pendolina a vydali jsme se domů.

Všichni jsme se shodli na tom, že celá exkurze byla velmi zajímavá a vydařená. Dozvěděli jsme se spoustu nových věcí a navštívili plno historických míst. Určitě to stálo za to. Navíc nám vyšlo i krásné počasí, co víc si přát?

 

Kristýna Maulová, 3. ročník obchodní akademie

http://www.gykovy.cz/cs/fotoalbum/3ak-v-praze