Je s češtinou nuda?

Bystrý čtenář jistě již z mé otázky pochopí, že nuda s češtinou není – jen mu to (možná) jaksi nesouhlasí s jeho dosavadními zkušenostmi. Přemýšlí tedy, jak jen mu to dokážu, a když si přečte: Ústřední kolo Olympiády z jazyka českého, možná se zděsí. „Tudy cesta nevede! To bude určitě velmi formální (a jistě nudná) akce plná oficialit, konat se bude zřejmě v nějakém jazykovědném ústavu a ti soutěžící – bezpochyby samí nabití lingvisté a mladí spisovatelé…“

Milý čtenáři, je to trošku jinak! Celostátní kolo češtinářské olympiády, to je v prvé řadě setkání přemýšlivých a otevřených lidí. Takových, kteří sotva se seznámí, už zjišťují, že toho mají moc společného: třeba snahu naslouchat a porozumět, touhu poznávat náš svět anebo chuť prostě si jenom tak, hlavně upřímně, o čemkoliv povídat. A – kdo by se tomu vlastně divil, když se toto „svobodomyslné setkání“ letos konalo v Máchově kraji.

Ovšem aby si čtenář nemyslil, že si tam lidé týden povídají… Taky je třeba splnit gramatické, mluvní a slohové úkoly. A také připravit pro ostatní hry, scénky a noviny – ať je čas využit úplně a smysluplně. Nu – kdo se přeci jen nudí, stihne si ještě zahrát volejbal s porotci, nebo i se samotným předsedou poroty – ředitelem Ústavu pro jazyk český (neboť vlídní jsou zde opravdu všichni).

Zkrátka: na této olympiádě lze pronikat do tajů naší krásné češtiny (s níž správně zacházet budiž nejen cílem, ale i prostředkem), seznámit se s mnoha zajímavými lidmi a u toho ještě třeba popřemýšlet o sobě ve světě či o světě v sobě. A kdo mi nevěří, ať tam běží, anebo – vždyť gymplák je od přírody líný, zato vnímavý – ať si přečte óčéjáckou hymnu.

Je okolo nás věcí na tisíce,
a z každé známe jenom její část.
Ten moudrý je, kdo umí poznat více
a pouhým vnějškem nenechá se zmást.

Tak odhal všeho příčiny a cíle,
a zcela jinak zjeví se ti svět,
v němž nebude ti nikdy dlouhá chvíle,
když naučíš se o něm přemýšlet.

Pozn.: Pochopitelně by také bylo možno nazvat článek „S češtinou je nuda“ a pokračovat: „Dalimil Ševčík vybojoval 7. místo v celostátním kole Olympiády z jazyka českého.“ Nepovažuji to však za důležité, natožpak čtenářsky přitažlivé.

 

Dalimil Ševčík, 8. OB