Přírodovědné praktikum primy 2014/15

Píše se pondělí 1. září a 29 čerstvě probuzených studentů se rozhlíží po svých nových spolužácích na autobusovém nádraží ve Vyškově. Po osmé se autobus rozjíždí a celá třída vyráží na první společně strávený týden na Maliné v Ruprechtově.

Po ubytování následují různé seznamovací aktivity, ale všichni se těší na odpoledne, kdy přijíždějí tutoři – Áďa, Kačka, Jarda, Verča, Monča, Tom, Zuzka, Lucka, Verča, Kája a Eliáš, kteří jim po celý týden pomáhali. Večer se za nimi dorazili podívat i skauti, kteří měli připravených několik her, kterými se třída zase o něco více poznala a zapamatovala si svoje jména. Po odjezdu skautů Jarda s Verčou představili hru, která spočívala v „zabíjení spolužáků, tutorů i učitelů“ a hrála se po celou dobu pobytu. Počasí nám však v tento večer vůbec nepřálo, a tak jsme zbytek dne strávili hraním her v budově.

Druhý den nebyl, co se týká počasí, o moc lepší… Pršelo a nás čekal celodenní výlet do jeskyní. Vyrazili jsme až po desáté hodině dopolední. Museli jsme vypadat jako skupinka zmoklých šílenců, když jsme se rozhodli brodit se v jeskyních, tzv. „plazivkách“. Primánům očividně celodenní déšť nevadil. Snad nikdo nezůstal bez označení bahnem, ale i bahno patří k praktiku. Potom, co se všichni včetně učitelů a tutorů usušili, jsme si zahráli společenské hry, které primány tak zaujaly, že chtěli některé hrát dokonce dvakrát.

Třetí den nám začal obzvláště vesele, jelikož venku už bylo příjemné slunečné počasí, a tak se třída prima A spolu s tutory mohla vydat na cestu do Ruprechtova. Zde se orientovali pomocí GPS a dozvěděli se mnoho zajímavých informací o obci. Po vydatném obědě nastal čas se trochu zdokonalit v mikroskopii a teraristice. Přednášku si pro primány připravil pan učitel Klement. Večerní diskotéka byla plně v režii tutorů. Někteří primáni se styděli tancovat, jiní naopak předvedli svůj taneční talent v plné kráse.

Čtvrteční dopoledne spočívalo v tom, že se třída primánů vypravila ke Třem smrkům. Jejich návrat na Malinou byl překvapením pro paní kuchařky, které byly obdarovány několika velkými houbami. Odpoledne na primány čekal snad nejtěžší program celého týdne. Ve skupinkách se spolu s tutory vydali na určenou přírodní lokalitu, kde zkoumali život rostlin a živočichů. Někteří z nich se vrátili se vzorky vody ve zkumavkách, jiní v gumákách. Následně si skupinky rozdělily práci a začaly pracovat na projektech písemně. Večer se však ve třídě ukázalo, kdo je odvážný a kdo má naopak v teplácích bobky. Ano, čas na stezku odvahy nastal. Nakonec to však všichni zvládli statečně a vrátili se do tábora, kde je čekala poslední noc.

A jak se říká, vše jednou musí skončit. Tady na praktiku to znamená pátek. Rozvrh na tento den byl jednoduchý. Projekt. Primáni zvládli poslední „dodělávky“ na projektu, prozkoušeli si svoje role a napjatě očekávali příchod „poroty“. Ta se skládala z paní zástupkyně Voženílkové a Čermákové, dále pak z přísedících pana učitele Klementa a třídního pana Kudličky. A potom to vše mohlo začít. Projekty byly po všech stránkách povedené, a i když se někteří zdráhali, nevadí, přece jenom to byla jejich první větší práce na nižším gymnázium. A po projektech zbývalo už jediné. Dobalit se a připravit k odjezdu. Nevím, jak primánům, ale tutorům se domů a do školy určitě nijak nechtělo. I přes deštivé počasí na začátku týdne šlo o celkově velmi vydařené přírodovědné praktikum.

Za finanční podporu bychom rádi poděkovali komunitní Nadaci Tři brány a Občanskému sdružení Gymnázia Vyškov.

Veronika Trávníčková a Karolína Kapounková, QA

Fotografie z akce jsou v abu http://www.gykovy.cz/cs/fotoalbum/prirodovedne-praktikum-2014