Brambora v přednesu

Poté co se Dalimil Ševčík stal v létě na Wolkerově Prostějově šampiónem uměleckého přednesu České republiky, dostal pozvánku i na další vrcholový mítink v této neprávem opomíjené nesportovní disciplíně. Moravský/mezinárodní festival poezie ve Valašském Meziříčí je skupinovým duelem mezi těmi nejlepšími českými a slovenskými recitátory. A Dalimil zabojoval a ani tady se neztratil.

Zásadní byl trénink a předsoutěžní příprava. Pro první kolo si Dalimil vytvořil komponovanou sestavu textů Franze Kafky, se kterou již jednou uspěl právě na Wolkerově Prostějově. U odborné poroty však tentokrát nezabodoval tak jako v létě. Po seškrtání nejvyšších a nejnižších známek byl součet bodů 34,5. Nevypadalo to nejlépe, ale zřejmě ani ostatní spolufavorité nebyli zrovna ve formě. Na postup do druhého kola to nakonec přeci jen stačilo. Pro druhé kolo musel Dalimil najít nový materiál, kterým by nejen oslnil odbornou porotu a zasvěcené posluchačstvo, ale především vyjádřil něco ze svého pohledu na svět. Vybral si Ódu na radost od Vladimíra Holana. Právě na tomto textu pracoval Dalimil několik týdnů před soutěží velmi intenzivně a poctivá několikafázová příprava se nakonec vyplatila. Porotci zvedli nad hlavy přeci jen vyšší čísla za uměleckou hodnotu a výsledkem bylo krásné 4. místo v 1. kategorii českých a slovenských poetických gladiátorů.

Ta medaile je sice bramborová, musíme ovšem brát v úvahu, že Dalimil se začal uměleckým přednesem vážně zabývat až ve vyšším věku a jeho krásné výsledky z první soutěžní sezóny jsou nadějným příslibem do budoucnosti. Máme se tedy na co těšit a můžeme se dočkat pěkných výsledků nejen v piškvorkách, ale snad také v oboru interpretace literárního textu.