Mezinárodní projekt Poznejme se navzájem 2012

V říjnu 2012 proběhlo další setkání v rámci mezinárodního projektu Poznejme se navzájem, který byl započat v roce 2006. Jeho účastníky jsou Gymnázium a SOŠZZE Vyškov a Gymnázium Pavla Horova v Michalovcích. Projekt navazuje na dlouholeté partnerství měst Vyškov a Michalovce.

Ve dnech 9. – 13. 10. navštívili vyškovští studenti gymnázium v Michalovcích, které si v letošním roce připomíná 90. výročí svého založení. Na programu však bylo nejen seznámení se s partnerskou školou, ale i s některými kulturními a přírodními atraktivitami východoslovenského regionu. Hned první den pobytu si účastníci vyšlápli na hrad Vinné, kde měli možnost vidět jeho netradiční rekonstrukci dobovými řemeslnými postupy a technikami.

Další den se podívali k ukrajinským hranicím. V obci Baškovce měli možnost prohlédnout si znovuobjevený vzácný evangeliář z 15. století, v Ruské Bystré zase dřevěný kostelík, který je zapsán na seznamu památek UNESCO. V obou obcích byla celá skupina přijata starosty. Z přírodních zajímavostí studenty zaujal zatopený kamenolom Beňatina. Velmi netradičním bodem programu byla prohlídka policejní stanice na hraničním přechodu s Ukrajinou.

 Vyvrcholením setkání byl třetí den, který byl věnován oficiálním oslavám 90. výročí založení Gymnázia Pavla Horova v Michalovcích. Hlavním bodem programu byla výpravná školní akademie. Při této příležitosti se koordinátoři projektu setkali s primátorem města Michalovce a některými členy samosprávy.

 Projekt pokračoval listopadovým setkáním u nás ve Vyškově. Slovenští studenti si s vyškovskými kamarády prohlédli Vyškov, navštívili Brno a Slavkovské bojiště. V prostorách Hanáckého statku vyškovského ZOO PARKU soutěžili ve vaření guláše. Na česko – slovenské soupeření se přišli podívat i vyškovští místostarostové a vedení zooparku.

Gulášová bitva nakonec skončila nerozhodně.

 Nejcennějším přínosem těchto pravidelných setkání je navázání nových a upevnění starých přátelství, poznávání zvyků a tradic partnerských regionů.

  Poděkování za podporu projektu patří městu Vyškov, Gymnáziu a SOŠZZE Vyškov, rodičům zúčastněných studentů a partnerům na slovenské straně.

Fotografie najdete v albu Projekty – Poznejme se navzájem 2012.

 Koordinátoři projektu Mgr. Jana Kolčářová a PhDr. Radek Mikulka

Nezařazené