Oživlá historie 2012 – Vyškov v roce 1805

Koncem loňského roku se ve Vyškově uskutečnila tradiční rekonstrukce událostí z doby napoleonských válek. Vzpomínkové akce spojené s bitvou tří císařů roku 1805 proběhly v úterý 27. 11. 2012, kdy se večer na Masarykově náměstí konala dobová ukázka nazvaná Vyškov v roce 1805. Následující den, ve středu 28. 11. 2012 od 9 hod. byla pro Vyškovany připravena malá vojenská přehlídka.

V úterý předvedli členové klubů vojenské historie z České republiky, Rakouska a Slovenska a členové Oživlé historie při vyškovském gymnáziu podle scénáře a režie Jany Kolčářové ukázku nazvanou Vyškov v roce 1805. Diváci tak viděli osmdesátku účinkujících v uniformách rakouské, ruské a francouzské armády, dvacet dobových civilistů a šestnáct krásných koní. V úvodních scénách nejenže se diváci přenesli do okamžiků, kdy město bylo obsazeno Francouzi, ale dokonce mohli na vlastní oči sledovat operaci, kterou prováděl francouzský chirurg. Po příchodu rakouských a ruských jednotek se rozpoutal boj o dělo. Ukázka kulminovala jezdeckou šarvátkou. Francouzi jsou na straně poražených, město se dostalo do rukou Rakušanů a Rusů, doboví civilisté pomáhají raněným. Kníže Bagration a rakouský generál pronášejí řeč k vojákům a občanům. Následuje defilé účinkujících. Celá ukázka byla komentována a bojová část podbarvena scénickou hudbou.

Ve středu dopoledne se pak vojáci pochodující 4. kolony představili v malé přehlídce na náměstí. Zejména dětem, ale i přihlížejícím dospělým přiblížili život vojáků v době napoleonských válek. Doboví Vyškované v podání Oživlé historie předali veliteli dle tehdejších zvyků proviant na cestu. Poté se vojáci vydali směrem na Hlubočany a Kučerov.

Během listopadu měli zájemci možnost prohlédnout si v TIC ve Vyškově výstavu plakátů a fotografií s napoleonskou tematikou nazvanou Vyškov a napoleonské války. Od 30. 11. do konce prosince 2012 byla v Muzeu Vyškovska k vidění také výstava uměleckých fotografií slovenského fotografa Ladislava Madlenáka pod názvem Rakouské a ruské jednotky 1805 – 1809 proti Napoleonovi.

U diváků i účinkujících se letošní ukázka setkala s nadšeným ohlasem. Ve středu 5. 12. se pak vedení radnice sešlo s hlavními organizátory a ocenilo jejich činnost v této oblasti.

Vzpomínkové akce probíhají ve Vyškově již od r. 1995. Jejich cílem je ukázat nejen zbraně a krásné uniformy, ale také předvést útrapy obyvatel a prostých vojáků. Na zdárném průběhu akce se jako vždy podílela Jana Kolčářová a Oživlá historie při Gymnáziu a SOŠZZE Vyškov, MKS Vyškov, kluby vojenské historie z ČR, SR a Rakouska, ZOO PARK Vyškov, městská policie, město Vyškov, Bistro Napoleon, hasiči, Muzeum Vyškovska aj.

Poděkování patří rovněž sponzorům – firmám Trasig a Českomoravský štěrk, a.s.

  

  

  

    

 

Nezařazené