3. B v Praze

Výlet do Prahy s 3.B? Tak to vůbec – odpověděl by jistě každý. Náš pan třídní učitel Hájek a paní učitelka Plevová se toho ale chopili se ctí a vyrazili s námi na dobrodružnou výpravu do našeho hlavního města. Nebo neměli na vybranou.

Brzy ráno jsme se 29. května sešli na vlakovém nádraží a 30. už zase uháněli vlakem zpátky domů. Tyto dva dny se ale i tak zdály mnohem delší – nejen protože jsme nasbírali spoustu skvělých zážitků, na které budeme ještě dlouho vzpomínat, ale také kvůli horku, které nás doprovázelo celé dva dny i přes očekávaný déšť. Druhý den na nás ale přece jen nakonec pár kapek dopadlo – bylo to pro nás jako vysvobození a cesta domů najednou nebyla důležitá. Jediný, kdo se chtěl před deštěm schovat, byla paní učitelka Plevová. Od našeho spolužáka si  půjčila deštník, který následně rozbila.

První den, hned po příjezdu do Prahy, na nás čekal pan průvodce, který se o nás celou dobu pečlivě staral a snažil se nám ukázat co nejvíce památek. Jako první jsme  zamířili ubytovat se  do kapucínského kláštera, který se nachází hned vedle Lorety. Bohužel nás zde nevítaly jeptišky, jak většina z nás předpokládala. Poté jsme už vyrazili na prohlídku známých i méně známých míst  v Praze, jako např. Pražský hrad, Lennonova zeď, Karlův most, Staroměstské i Václavské náměstí. Naše putování jsme zakončili na Petříně, kde si někteří užívali nádherný výhled na celou Prahu, jiní zase bloudili v zrcadlovém bludišti. I když jsme v nohách měli dost kilometrů a padala na nás únava, stejně nás učitelé do postelí nedostali a my si užili i něco málo z té noční Prahy, která je stejně kouzelná jako přes den.

Druhý den se nesl v poněkud poklidnějším duchu. Naše první zastávka byla v Národním památníku hrdinů heydrichiády, a pro většinu z nás to byl velmi silný zážitek. Poté následovala hodinová plavba lodí po Vltavě, odkud jsme si odnesli fotky s asijskými turisty a vzpomínky na krásný výhled. Sice jsme měli v plánu poznávat další krásy Prahy, ale tato varianta byla nakonec přehlasována, a my naběhli do nákupního centra Palladium, abychom zkrotili hladové žaludky a aspoň na chvíli si odpočinuli od neskutečného horka. Závěr naší exkurze jsme strávili na Vyšehradě, odkud jsme si opět mohli prohlédnout Prahu z jiného úhlu. Dokonce jsme navštívili i hřbitov, kde jsme nalezli mnoho hrobů významných  osobností. Nakonec se ale stejně většina z nás těšila na cestu vlakem a domů, protože nás vyčerpalo nejen počasí, ale také jsme potřebovali načerpat síly na další školní den.

M. Kasperová, B. Kroutilíková, 3.B