Exkurze do Botanické zahrady Brno

V pondělí 19. 6. 2017 se žáci 1. ročníku zdravotnických oborů (1. ZA, 1. ZL) Gymnázia a SOŠZE Vyškov zúčastnili motivační exkurze do Botanické zahrady MU v Brně. Ta umožňuje studentům pod vedením zkušeného lektora vidět a prakticky pozorovat rozmanitost a krásu rostlin. Botanická zahrada v letní barevné nádheře upoutala pozornost žáků hned na začátku exkurze.

V pěti sklenících je možné sledovat exotické rostliny v jakémkoli ročním období. Největší skleník (tzv. palmový) nabízí škálu subtropických rostlin. Tropickému skleníku dominuje největší leknín světa, viktorie královská. Údajně unese až 35 kg váhy, přirozeně roste v povodí Amazonky a byla objevena českým botanikem. V zahradě vykvétá od roku 1924, a pokud chcete jeho květ spatřit, musíte se informovat nebo prostě mít štěstí. Na začátku (odpoledne) vykvétá bíle, po dvě noci kvete, postupně tmavne a zavírá se třetí den jako tmavě růžový. Další skleníky jsou zaměřeny na kapradiny, cykasy, kaktusy a sukulenty. Můžete zde najít i masožravky.

Ve venkovní části se nachází několik částí, které reprezentují vegetaci různých částí světa. Pro mnoho lidí je česká příroda mnohdy stejně exotická a neznámá jako třeba příroda Středomoří nebo příroda ještě vzdálenějších lokalit.

Exkurze byla velmi zajímavá a poučná a rozšířila naše znalosti z botaniky. Její návštěvu určitě vřele doporučuji všem.

Nela Zehnalová 1. ZL