EXKURZE KVART DO POLSKA

V rámci výuky dějepisu se ročník kvarty každý rok vydává na exkurzi do Polska, kde navštíví nechvalně známé město Osvětim s koncentračním táborem Auschwitz a nedalekou Březinku (Auschwitz II.). Avšak aby studenti nebyli naplněni jen negativními pocity po návštěvě těchto dvou míst, podívají se i do města Krakov (kulturního střediska jižního, možná i celého Polska) a do úchvatných solných dolů Wieliczka.

Letošní rok nebyl výjimkou. Zajeli jsme se podívat nejen na hrůznou část polské historie, ale i na tu pěknou.

Po návštěvě Osvětimi jsme byli všichni poměrně vyvedení z míry. Čím vším si museli vězni tohoto koncentračního tábora projít? Myslím, že nikdo z nás si doopravdy nebyl schopný naplno představit, co tohle místo pro jiné muselo a bohužel pořád musí znamenat.

Ale teď, když jsme měli tu psychicky nejtěžší část za sebou, jsme si mohli naplno užít nádherné město s velmi bohatou historií – Krakov. Následně jsme byli okouzleni zajímavými prostory solných dolů Wieliczka a zábleskem toho, jaké to je těžit sůl. Ochutnali jsme přímo ze stěn originální polskou sůl, a dokonce jsme si někteří i nějakou odvezli domů. Zážitkovou „bombu“ jsme zakončili jízdou děravým výtahem na zemský povrch rychlostí 4-5 metrů za sekundu.

Po tomto zážitky nabytém výletu nám už nezbýval čas i energie na žádné další zastávky a po čtyřech hodinách v autobuse jsme konečně dorazili domů. Z výletu jsme všichni dozajista byli nadšeni, ale nesmíme zapomenout, že návštěva Osvětimi, místa spojeného s takto bolestivým kouskem historie, nám má připomenout, že se máme snažit, aby se nic takového už nikdy neopakovalo.

 

Veronika Hýblová, 4.KB