ALMA ROSÉ SE SARAH HAVÁČOVOU

V úterý 23. května navštívili studenti gymnázia a SOŠ divadelní představení Alma Rosé. V hlavní roli se nám představila rodačka z Vyškova a absolventka naší školy Sarah Haváčová, kterou na jevišti doprovázel dámský smyčcový kvartet.

Tragický životní příběh vynikající vídeňské houslistky a dirigentky, jejíž život ukončila smrt v koncentračním táboře, je nepochybně jedinečným způsobem, jak si hrůzy nacismu připomenout. Samotná hra mapovala hudební kariéru Almy Rosé od počátku až po její tragickou smrt. Scéna, kdy Alma rozmýšlí o hodnotě života a ceně svědomí za záchranu svého života, se dá považovat za jeden z nejsilnějších momentů představení. Divák si z něj odnáší hluboké zamyšlení nad hrůzami holocaustu. Za nejzajímavější prvky hry lze pokládat komunikaci s hledištěm či hudební doprovod klasické hudby provázející celý děj.

Po ukončení působivého monodramatu následovala beseda s bývalým ministrem kultury a příbuzným Almy Rosé Danielem Hermanem a producentkou představení Evou Kaiserovou. Po vystoupení přišla na chvíli debatovat se studenty samotná Sarah Haváčová. Nutno říci, že možnost potkat herečku a absolventku našeho gymnázia bylo příjemné, a ukazuje to, že s talentem může člověk z Vyškova prorazit i v divadelní branži.

Pavel Zedníček, 2. A

Zdroj obrázku: https://www.werichovavila.cz/alma-rose-premiera/