Toulky ekonomů Prahou

Ve dnech 20. a 21. září 2022 jsme se my, studenti 3. AK, vydali na exkurzi do hlavního města České republiky. Na tuto akci jsme se velice těšili.  Byli jsme ubytovaní ve velmi pěkném penzionu nedaleko Václavského náměstí.

Po ubytování jsme vyjeli lanovkou na Petřín, někteří sportovci si vyšlápli na Petřínskou rozhlednu. Potom jsme se přesunuli krásnými sady na Pražský hrad, který je od roku 1918 sídlem prezidenta republiky. S panem průvodcem nás čekala prohlídka dominanty Pražského hradu – Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha. Královský palác nás uchvátil kopiemi korunovačních klenotů a prostorami, kudy opravdu „kráčela historie“. Znalosti z českého jazyka a dějepisu jsme si rozšířili další trasou, která vedla po nábřeží přes Muzeum F. Kafky k Werichově vile. Nemohli jsme vynechat ani Lennonovu zeď, která je symbolem svobody a street artu v Praze. Další památka Karlův most byl jedinečný vyhlídkou na Vltavu a dominanty Prahy a večerní procházka s krásně nasvícenými objekty byla kouzelná.

Druhý den jsme začali návštěvou Národní památky hrdinů heydrichiády a chrámu sv. Cyrila a Metoděje. Muzeum je umístěno přímo v kryptě, ve které se ukrývalo sedm československých parašutistů v roce 1942, a proto tato expozice je věnována právě jim. Po zhlédnutí úvodního filmu jsme byli tiší a zamlklí, skvělá paní průvodkyně, která nás kryptou i kostelem provázela, nás svým emotivním podrobným výkladem  velice zaujala. Pokračovali jsme procházkou kolem Tančícího domu a Žofína, Národního divadla a Rudolfina k Právnické fakultě, kde jsme se občerstvili a pak si mohli podzimní historickou Prahu prohlédnout z jiného úhlu – plavbou po Vltavě. Počasí nám přálo a výklad v pěti světových jazycích některé z nás docela překvapil.

Z Prahy zpět jsme si přivezli mnoho nových informací a jedinečných třídních zážitků.

Organizátorkám této naší bezva akce velmi děkujeme.

Studenti 3. AK