Studenti vyškovského gymnázia opět míří do vesmíru

Studenti gymnázia slaví další vědecký úspěch. Již podruhé v tomto školním roce vyslali k nebesům stroj vlastní výroby. Tentokráte to byl model skutečné rakety, kterou studenti sami navrhli a sestavili v rámci celostátní soutěže Czech Rocket Challenge 2022, jejímž partnerem byla Evropská kosmická agentura ESA.

Na konstrukci rakety pracoval osmičlenný tým studentů GYKOVY VEGA tři měsíce. Jeho úsilí vyvrcholilo účastí ve finále soutěže úspěšným startem rakety z brněnského letiště. Start, let i bezpečné přistání bylo korunováno vítězstvím v soutěži. Studenti našeho gymnázia získali první místo! Soutěže se zúčastnilo více než 70 školních týmů. Kritériem hodnocení byly kreativita, funkčnost, využitelnost a progresivita nápadu na nové funkce systému rakety, řízení, kontroly, monitorování apod. Pro všechny zúčastněné to byla především zábava, příležitost pracovat v týmu a získat nové poznatky z oblasti kosmonautiky.

Projekt měl tři fáze. První byl návrh konceptu rakety, jak to celé bude fungovat. Druhá fáze byla realizace, tedy výroba jednotlivých dílů, testování a sestavení modelu rakety. Poslední fází byl start. Tuto finální fázi pochopitelně nebylo možno nijak dopředu otestovat, studenti šli tedy na odpalovací rampu s modelem, který doposud fungoval bezvadně jen na teoretické úrovni. Teprve start samotný měl ověřit správnost výpočtů i technického provedení. Byla zde tedy spousta obav a očekávání. Vše ale fungovalo skvěle, přesně podle předpokladů. Vítězství je naše!

Zvláštní poděkování patří Ing. Jiřímu Špičákovi za technickou podporu a středisku volného času MAJÁK za poskytnuté zázemí.

Mgr. Michal Daneš