Dobrý podnikatelský nápad je základem úspěchu

Vymyslet originální předmět podnikání není jednoduché. Své o tom ví studenti 4. ročníku oboru obchodní akademie. Obchodní znalosti a dovednosti, formy propagace v českém, anglickém, německém a ruském jazyce si vyzkoušeli na 23. veletrhu fiktivních firem, který se uskutečnil v aule Gymnázia a Střední odborné školy zdravotnické a ekonomické ve Vyškově.

Fiktivní firmy se staly běžnou součástí přípravy budoucích absolventů obchodní akademie pro praxi. Práce ve fiktivní firmě studenty baví a jsou mnohem lépe motivovaní naučit se i nezáživnou, ale pro reálný život nepostradatelnou administrativu. Učí se pracovat v týmu, komunikovat, samostatně organizovat, rozhodovat a nést odpovědnost.

V soutěži o nejlepší fiktivní firmu vyhrála firma DOGTEL, s. r. o., která nabídla moderní hotel pro psy s indoor a outdoor zónou, kurzy na míru a e-shop s pestrou nabídkou zdravých a edukativních hraček a pamlsků pro psy. Firmu prezentovali Tereza Reháková, Eliška Žilková, Denisa Šubrtová, Martina Bohuslavová a Veronika Brhelová. Na druhém místě se umístila firma GREENTOWN, s. r. o., jejíž hlavní myšlenkou byl zájem o udržitelnost ekosystému a ekologický rozvoj průmyslových měst. Michal Nedoma, Monika Baranyaiová, Vanesa Grulichová, Lukáš Suchomel a Martin Vychron nabídli návrhy a realizaci zelených fasád, stěn a střešních zahrad. Alice Suchomelová společně s Alexandrou Benešovou, Adélou Vágnerovou, Janem Novákem a Miroslavem Hejkerlíkem založili firmu ECO – TRUCK, s. r. o. zabývající se renovací a pronájmem obytných vozů. Umístili se na 3. místě.

Odborná porota ve složení Jan Breburda, Ivana Voženílková, Hana Čermáková a Lucie Válková ocenili přípravu studentů a celkově vyhodnotili veletrh fiktivních firem jako úspěšný projekt.

Příjemnou atmosféru navodila svým hudebním vystoupením studentka 1. ročníku obchodní akademie Sára Tichá, která zazpívala píseň od Michala Davida s názvem Pár přátel. Na závěr si studenti obchodní akademie spolu s vyučujícími zazpívali vánoční koledy.