Ve finále soutěže EuropaSecura

V posledních měsících letošního školního roku jsme se my, tři studentky septimy A, účastnily soutěže zaměřené na evropskou bezpečnost a fungování mezinárodních institucí. Na začátku jsme netušily, že se probojujeme až do celostátního finále na vojenské základně v Brdech a zažijeme něco, co jsme dosud znaly jen z televizních obrazovek.

Hned v prvním kole si organizátoři ověřili naše znalosti formou online testu, který se týkal mezinárodního dění. Nejlepší týmy postupovaly do první části krajského kola. Zde měli všichni soutěžící za úkol zpracovat odbornou analýzu přiděleného konfliktu. V našem případě se jednalo o Izrael a Palestinu, tedy téma velmi aktuální. Nejlepších pět analýz v každém kraji se poté setkalo při ústní obhajobě. Zde šlo o vše, tedy o postup do celostátního kola. Ve velmi nabitém a vyrovnaném ústním kole, konaném 14. 5. online, se nám podařilo zvítězit. Už nás čekal jen pětidenní “výcvik” na území vojenské základny Valdek ve středočeském pohoří Brdy – velké finále soutěže.

Celostátní kolo se neslo v soutěžním, ale přátelském duchu. V průběhu týdne si všech 42 účastníků (tříčlenné týmy z každého kraje) vyzkoušelo simulaci diplomatického jednání, kde každý tým hájil pozici diplomatů přidělené země. Dále jsme zažily workshopy týkající se bezpečnosti a také aktivity velmi náročné po stránce psychické a fyzické. Nakonec jsme se v celorepublikové konkurenci umístily na 10. příčce.

Nejen celostátní kolo nám dalo spoustu zkušeností a kontaktů, které jistě využijeme při dalším studiu. Pro všechny zájemce o mezinárodní politiku je tato náročná soutěž určitě přínosem.

 

Barbora Dvořáková

Natálie Nováková

Olexandra Stefanyšyn, MA