Kudy ze školní nudy

Exkurze HV

Období školy vůbec neutíká a úmorné sezení v lavicích nikoho z nás nebaví. Tenhle stereotyp vystřídala dne 27. 11. 2019 toulka do krajského města Brna. Nebyla to žádná nudná exkurze, ba naopak. Žáci hudebního semináře Gymnázia a SOŠZE ve Vyškově měli možnost prohloubit své znalosti v oblasti opery. Konkrétně opery s názvem Příhody lišky Bystroušky od známého moravského skladatele Leoše Janáčka.

Společně s paní učitelkou Vlastou Šefčíkovou se vypravili do proslulého Janáčkova divadla. Program, který byl vskutku netradiční, zahájilo divadlo o půl jedné. Diváci byli usazeni do zákulisní místnosti, kam za normálních okolností nikdo nesmí. Místnost byla malá a nevytvářela žádné jeviště, jak jsem si představovala. Pomyslné pódium ztvárňoval pouze orchestr, sólisté a dirigent NdB. Celým představením provázela moderátorka, která výrazně dopomohla k pochopení hudby a děje samotného díla. Důležitou roli měl také dirigent, který vedl celý orchestr a udával tempo. Kombinace hudby a zpěvu je vždy příjemnou záležitostí, o to se postarali tři sólisté, kteří svoji práci odvedli bravurně.

Celé představení s názvem Krok za oponu trvalo 70 minut a bylo určené všem. Své si zde našli jak malí posluchači, tak velcí. Hlavním účelem bylo dozvědět se něco o tak významném díle, autorovi a ostatních důležitých osobnostech, které jsou s Liškou Bystrouškou spjaté. Myslím, že každý z nás se vrátil domů plný dojmů z tohoto představení. Já na něj budu vzpomínat velmi hezky, protože vím, že se na takové místo už možná nikdy ve svém životě nedostanu. Tohoto kulturního zážitku si moc cením.

Lucie Záhoříková, 4. A