Biologická exkurze za J. G. Mendelem

Gregor Johann Mendel, zakladatel genetiky, objevitel základních zákonů dědičnosti. Bez Mendelova přínosu vědě si současný život ani nedokážeme představit.

Je tedy opravdu trestuhodná rodákova téměř úplná absence v anketě o největšího Čecha (pravděpodobně z důvodu neznalosti a zapomnění jeho odkazu). Zvlášť, když ve světě je jméno našeho vědce tak proslulé. Proto se v úterý 7. května třídy třetího ročníku vyškovského gymnázia vydaly o důležitosti českého objevitele samy přesvědčit.

Celá exkurze byla zahájena právě návštěvou moderního Mendelova muzea, po kterém nás provedla do biologie zapálená průvodkyně. Od ní jsme se dozvěděli spoustu zajímavostí o mistrově životě a také o jeho teoriích a genetice samotné. Mezi exponáty byly vystaveny i osobní věci jako například originální mikroskop nebo vědcovy brýle. Z expozice přecházíme do nádherné baziliky augustiniánského řádu, jehož byl Mendel opatem.

Druhá polovina exkurze se konala v brněnském Anthroposu, tedy muzeu, které je věnované vývoji člověka. Tam nás průvodce provedl (od kostry šimpanze přes homo erectus až po duševně rozvinutého homo sapiens a jeho první umění lidstva) obrovskou budovou, jejíž dominantou je několik metrů do výšky se tyčící vycpaný mamut.

Po dokončení prohlídky jsme si mohli vybrat mezi zpáteční cestou domů a průzkumem velkoměsta na vlastní pěst. I přes nejasné předpovědi meteorologů nám počasí po většinu dne přálo a pro procházku po rozkvetlém jarním Brně bylo přímo ideální. I díky němu se exkurze opravdu vyvedla.

Lukáš Kytka, 3.B