Tajemství stověžaté Prahy

Praha, hlavní město České republiky, je plná zajímavých míst, staveb a památek. Za těmito krásami se vydali studenti 3. A v úterý 9. října 2018 společně se svým pedagogickým dozorem – Mgr. Renatou Máslovou a Mgr. Ladou Minářovou. Navštívili turisty oblíbená místa, ale i zcela neznámé kouty Prahy.

  Po příjezdu do prosluněné Prahy se výletníci vypravili na Petřín. Toho času byla lanovka bohužel mimo provoz, proto nezbývalo než se vydat k rozhledně po svých. Odtud směřovala výprava ke Strahovskému klášteru a následně ke klášteru kapucínů, místu svého ubytování. Po krátkém odpočinku se výletníci vydali na Pražský hrad, kde je čekala prohlídka dechberoucí katedrály sv. Víta, jednoho z turisty nejnavštěvovanějších míst v ČR. Na Hradě studenti navštívili také baziliku sv. Jiří, Vladislavský sál i Zlatou uličku, kde se kromě množství drobných obchůdků nachází také domek, ve kterém bydlel spisovatel Franz Kafka. Svižným krokem se výprava vydala přes Karlův most na Staroměstské náměstí se známým orlojem a na Václavské náměstí, jež nese název podle sochy sv. Václava.  Po náročném dni zamířili studenti ve večerních hodinách na Nový Smíchov, kde mohli navštívit místní kino, věnovat se nákupům nebo si odpočinout v některé z mnoha kaváren. Klidnou procházkou noční Prahou se studenti a kantoři vraceli na Hradčany, kde v prostorách udržovaného kapucínského kláštera přenocovali.

Krásné počasí bylo i druhý den. Po snídani opustili výletníci klášter a vydali se na další zajímavá místa, jako je Betlémská kaple, Werichova vila, Tančící dům a Národní divadlo. Do paměti se jistě zapíše chrám sv. Cyrila a Metoděje s památníkem heydrichiády. Krátký dokument o událostech tohoto místa přiblížil posluchačům druhou světovou válku a okolnosti atentátu na R. Heydricha. Další zastávkou byla menza Právnické fakulty Univerzity Karlovy, kde se studenti vydatně posilnili před příjemnou plavbou po Vltavě, díky níž bylo možné pozorovat pražské památky z jiného úhlu. Výprava následně prošla i židovskou čtvrtí a zavítala do muzea voskových figurín, kde si mohla prohlédnout slavné osobnosti, a dokonce si s nimi pořídit fotografie. V pozdních odpoledních hodinách již unavení výletníci zamířili na vlakové nádraží, odkud se vlakem vydali domů.

Výlet se dá považovat za vydařený. Počasí gymnazistům přálo, objevili krásy hlavního města a odnesli si mnoho nezapomenutelných zážitků. Mnozí studenti zahlédli během krátké návštěvy Prahy známé osobnosti, jako jsou politik Bohuslav Sobotka nebo hudebník Felix Slováček. Nejvíce ohlasů sklidil památník heydrichiády, muzeum voskových figurín a Petřínská rozhledna. Je jisté, že na tenhle výlet studenti jen tak nezapomenou.

Gabriela Kudličková, 3. A