Obchodka v Národním divadle

2. října jsme brzy ráno vyrazili z vyškovského nádraží na dvoudenní exkurzi do našeho hlavního města Prahy v rámci českého jazyka, společenských věd, informatiky a ekonomiky.

Jeli jsme přes Olomouc a cesta nám rychle ubíhala.
Po příjezdu jsme se vydali lanovkou na Petřín, díky tomu se nám otevřel vskutku nádherný výhled na celou Prahu. Takových krásných vyhlídek se nám však naskytlo hned několik. Abychom s sebou nemuseli nést svá těžká zavazadla, šli jsme se ubytovat. Ubytování se nacházelo v areálu kláštera U Kapucínů vedle Lorety na Hradčanech. Mohu za všechny říci, že nás to velmi mile překvapilo. Odpočinek netrval příliš dlouho a opět jsme se vydali na cestu napříč historickým centrem Prahy. Samozřejmě jsme nemohli vynechat památky jako například areál Pražského hradu s katedrálou sv. Víta, Václava a Vojtěcha, jejíž úžasné barevné okenní vitráže a interiér jistě každého návštěvníka přesvědčí o šikovnosti našich předků. Při prohlédnutí Vladislavského sálu se nám vybavily volby prezidentů a v malinkých kouzelných domečcích ve Zlaté uličce jsme žasli nad úsporností jejich obyvatel. Muzeum Franze Kafky, Lennonova zeď, Kampa s vilou J. Wericha a Karlův most nesměly samozřejmě při prohlídce Prahy chybět.

Večer nás čekala prohlídka Národního divadla s návštěvou představení Manon Lescaut, které bylo velmi vydařené. V hlavních rolích hráli známí pražští herci a jejich herecké výkony neměly chybu. Scéna odlehčená moderními prvky možná někoho lehce pobouřila, ale celé představení vhodně doplnila. Velkým zážitkem pro nás byl i pohled ze střechy Národního divadla na osvětlenou Prahu.

Druhý den ráno jsme vykročili směrem k dalším zážitkům. Snad největší pozornost si získal Národní památník hrdinů heydrichiády. Atmosféra zde byla velmi napjatá a pozoruhodná zároveň. Pan průvodce všechno velmi podrobně vysvětlil a obdivovali jsme statečnost těch, kteří se tu museli schovávat. Další z krásných vyhlídek na Prahu se nám naskytla rovnou z oken parníku brázdícího vody Vltavy, a to i se stručným audio výkladem. Židovská čtvrť, Staroměstské náměstí se zrekonstruovaným orlojem, Královská cesta k Obecnímu domu a pro nás, ekonomy, důležitá budova České národní banky, to všechno dotvořilo náš pohled na Prahu. Nejen minulou, ale i tu současnou.

Exkurze pro nás byla zcela jistě velmi přínosnou záležitostí a také skvělým zážitkem, který se jen tak nezapomíná. Doufám, že se nám podobných akcí vydaří více.

Šárka Plisková, 3.AK